Expositie
Opening Expositie Stadsarchief | De Kring 100 Jaar

Het Stadsarchief Amsterdam nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling De Kring 100 jaar op donderdag 22 september.

In september 2022 viert de Amsterdamse sociëteit De Kring haar honderdjarig bestaan. Het archief van De Kring is ondergebracht bij Stadsarchief Amsterdam. Aan de hand van een selectie foto’s, affiches, pamfletten, brieven, lidmaatschapskaarten en programmaboekjes geeft de tentoonstelling een beeld van de Amsterdamse bohème uit de 20e eeuw. Feestvieren als creatieve uiting, de uitdagingen binnen de sociëteit, het verenigingsleven en de turbulente hoogte- en dieptepunten van wat de 'tweede huiskamer voor kunstenaars en intelectuelen' werd genoemd.

Uit de tentoonstelling blijkt dat de achterban door de jaren heen steeds een eigen invulling gaf aan het lidmaatschap. De Kring voorziet in ongecompliceerde ontmoetingen met gelijkgestemden, waar vriendschappen en relaties voor het leven uit voortkomen.

Met foto's van Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Ferry André de la Porte, Annelies Rigter en Sem Presser en tekeningen van Opland en Frits Muller.

Programma

  • Inloop vanaf 17:00
  • Om 17:30 start het programma
  • Welkom door Sophie Tates, hoofd programmering en publicaties Stadsarchief Amsterdam
  • Toelichting op de tentoonstelling door samensteller Marius van Leeuwen
  • Openingswoord bij De Kring 100 jaar door programmamaker en schrijver Tom Rooduijn
  • Bezichtiging van de tentoonstelling
  • Borrel tot 19:30

Naar aanleiding van het jubileum verschijnt het boek De Kring 100 jaar van Rudie Kagie en Marius van Leeuwen. Deze publicatie is na de opening verkrijgbaar in de Stadsboekwinkel.

Graag aanmelden voor 19 september 2022 via rsvp.saa@amsterdam.nl

Tentoonstelling in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam
23 september 2022 - 8 januari 2023
Vrij toegang

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 KL Amsterdam
www.amsterdam.nl/stadsarchief

Geopend
Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00
Zaterdag en zondag 12:00-17:00

Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda