Cultuur
Boekpresentatie | De Kring 100 Jaar

Sociëteit De Kring nodigt u van harte uit voor de presentatie van het boek De Kring 100 Jaar van Rudie Kagie en Marius van Leeuwen op donderdag 15 september 2022 om 17:30.

Programma

  • Inloop vanaf 17:30.
  • Om 18:00 welkom door Joan Veldkamp, die de makers van deze uitgave zal interviewen.
  • Rudie Kagie zal een inleiding houden over de totstandkoming van dit boek.
  • Joost Nijsen, de nieuwe voorzitter van De Kring zal het eerste exemplaar uitreiken aan de honderdjarige Annette Arbeid, het oudste lid van De Kring.


Aanmelden
Aanmelden voor de boekpresentatie kan via deze link.

Het Kringboek van de eeuw

Niet eerder werd de geschiedenis van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit zo uitbundig tot leven gewekt. Bijna 670 foto's, tekeningen, afbeeldingen, affiches, brieven, documenten en hilarische verhalen nemen de lezer mee op een wandeling door de tijd. De roemruchte besloten club nabij het Leidseplein werd in 1922 opgericht. De maken van De Kring 100 Jaar grepen dit eeuwfeest aan voor een stevige duik in de archieven, talrijke gesprekken en raadpleging van alle denkbare bronnen. Resultaat: een opwindend exposé over turbulente hoogte- en dieptepunten van wat de 'tweede huiskamer voor kunstenaars en intellectuelen' werd genoemd.

E. du Perron schreef erover in Het land van herkomst, Gerard Reve deed hier inspiratie op voor de avonden. Het begrip 'vrijgevochten anarchisme' werd vaak letterlijk opgevat: menige Kringman ging in zijn roes op de vuist met rivaal of opponent. Wim Sonneveld kwam niet door de ballotage, minister Marcel van Dam betaalde zijn contributie niet, Harry Mulisch opende een eenmansguerilla tegen het fenomeen 'gemaskerd bal,' dat hij een burgerlijke bedoening vond.

Uiteindelijk bleek dat de achterban door de jaren heen steeds een eigen invulling gaf aan het lidmaatschap. De Kring verschafte in de jaren twintig de dadaïst Kurt Schwitters een podium, fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als uitvalsbasis voor het verzet, bracht Cobraschilder en dichtende Vijftigers samen, was in de jaren zestig laboratorium voor koplopers van bewegingen als Fluxus en Notenkraker. Voor veel anderen voorzag de sociëteit in ongecompliceerde ontmoetingen met gelijkgestemden, waar vriendschappen en relaties voor het leven uit voortkwamen.

In dit boek (400 pagina's, 24 x 34 cm) staan foto's van Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Ferry André de la Porte, Annelies Rigter, Sem Presser en vele anderen en tekeningen van Opland, Peter van Straaten en Frits Muller.

Rudie Kagie was van 2016 tot 2020 hoofdredacteur van het Kring Magazine.
Marius van Leeuwen was van 2013 tot 2020 grafisch ontwerper en fotograaf van het Kring Magazine.

Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda