Talkshow
De Divan | Tuinieren voor de Geest

Hoe het contact met de natuur ons heelt: de psychologie van tuinieren

Tuinieren gaat over zaadjes en stekken en wieden en planten en water geven en ontwerpen. Maar het is meer dan dat. Het betekent ook opgaan in de veilige, letterlijk en figuurlijk beschutte wereld van de tuin. In de tuin kun je je even helemaal afzonderen, en toch direct in contact komen met het leven: als je goed kijkt en luistert, kun je er elke slag van het kloppende hart van de altijd veranderende natuur horen. In de tuin is het heerlijk rustig en toch nooit saai.

In onze steeds sneller draaiende wereld werd tuinieren meer en meer gezien als een wat oubollige bezigheid, maar sinds de rampspoed zich opstapelt - neem alleen al corona en de Oekraïne-oorlog - beginnen mensen te ontdekken dat hun tuin meer is dan een achterommetje: het is vooral een plekwaar je kunt zorgen voor alles wat leeft, inclusief je eigen geestelijk en lichamelijk welbevinden. Psycholoog Edwin Oden, sinds vijftien jaar tuinman en vaak te vinden in zijn volkstuin in Amsterdam-Noord, vertelt in deze aflevering van De Divan hoe tuinieren hem van binnen heeft veranderd, en neemt u mee langs allerlei interessante uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de psychologie van tuinieren.

Psycholoog, schrijver, journalist en tuinier Edwin Oden (55) behandelt in eigen praktijk volwassenen die vastlopen in hun leven; hij helpt hen oude patronen te doorbreken, om zo hun psychische klachten te verminderen.
Hij is journalist voor televisie, kranten en tijdschriften, waaronder twintig jaar voor Psychologie Magazine. De afgelopen jaren schrijft hij vooral artikelen over tuinieren en tuinontwerpen voor tuinmagazine Groei & Bloei, waarin hij sinds zeven jaar ook een maandelijkse column heeft over de psychologie van tuinieren: 'De Gelukkige Tuinman'.
In zijn vrije tijd is hij amateur tuinman in zijn volkstuin in Amsterdam-Noord, waar hij groente en fruit kweekt en geniet van zijn sierplanten.

Programma
17:00 - inloop, bar
18:00 - aanvang programma, ClubUP 
20:00 - gezamenlijk diner (optioneel; maak hiervoor een aparte reservering in het restaurant)

Reserveer hier een plek: 
o De Divan is, zoals alle Kringactiviteiten, gratis toegankelijk voor Kringleden.
   Reserveer hier een plek als Kringlid.

o  Nog geen lid van De Kring?
    Reserveer hier een los ticket van €5,-.
   

Edwin Oden
Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda