Film
Documentaire met Nagesprek | "Tamar" over Renate Rubinstein

Op 12 juli vertoont De Kring de integrale versie van de documentaire Tamar over Vrij Nederland-columnist Renate Rubinstein (1929-1990).

Filmmaker David de Jongh maakte deze indringende film die op NPO in twee delen is uitgezonden. Op De Kring vertonen we de integrale 2 uur durende versie. Met na afloop een gesprek met Rubinstein-biograaf Hans Goedkoop en maker David de Jongh (de laatste moet nog definitief toezeggen).

In de film wordt niet gesproken over Rubinsteins lidmaatschap van De Kring. Op 22 maart 1969 veroorzaakte ze nogal wat ophef door in haar column over een benevelde avond op de sociëteit te schrijven waar ze in een verhit gesprek raakt met Harry Mulisch, Jan Hein Donner en Peter Schat. Het drietal prijst het communisme, terwijl Rubinstein vond dat die leer op een totale mislukking was uitgelopen.

“De volgende ochtend probeer je je te herinneren hoe die gesprekken gingen. Bier, rook, doezeligheden waarin grote ronde gezichten drijven; de echo van hun stellige uitspraken nog in je oren. Een zekere nadrukkelijkheid van dictie karakteriseert de extreem linkse vleugel van de Kring, veel Jdd, en waanznnig en analieze en de waggelende wijsvinger van J.H.D”. Met J.H.D bedoelde Rubinstein Jan Hein Donner.

Meer over die episode uit het 100-jarig bestaan van De Kring op 12 juli!

PROGRAMMA 
18:00 - Diner (optioneel)
20:00 - Aanvang vertoning “Tamar”
22:00 - Nagesprek

TICKETS
Ben je lid van De Kring?

Ben je (nog) geen lid van De Kring?

Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda