Activiteit
De Kringreis | Manifesta 14 Prishtina

Voor het eerst in de geschiedenis van Manifesta zal Manifesta 14 plaatsvinden in de Westelijke Balkan, in Prishtina, Kosovo.  

14 Prishtina wordt een 100-daags programma van evenementen, tentoonstellingen, interventies en workshops, met een lange-termijn erfgoed voor de stad. Manifesta werd uitgenodigd in Prishtina om burgers te ondersteunen bij het terugwinnen van de openbare ruimte en het herschrijven van de toekomst van hun hoofdstad. De stad heeft een bruisend cultureel leven, een enorme dynamische energie en veel talent. Prishtina hoopt zichzelf te positioneren als een ruimdenkende metropool in de Balkan en in Europa door innovatieve stedelijke interventies, een opwindend artistiek programma en de oprichting van een nieuwe, langdurige culturele instelling.

Een van de belangrijkste pijlers van Manifesta is de sterke focus op tweejaarlijks onderzoek, stedelijke ontwikkeling en langdurige erfenissen binnen de gaststeden. Voorafgaand aan elke editie laat Manifesta een Urban Vision onderzoeken en uitvoeren door een toonaangevend internationaal architectenbureau. Het architectuur-, ontwerp- en innovatiebureau CRA-Carlo Ratti Associati (Turijn/New York City) werd geselecteerd om Manifesta 14 Prishtina's Urban Vision uit te voeren. De Stedelijke Visie informeert hoe Manifesta 14 eruit zal zien binnen de lokale context, maar het belangrijkste is dat het laat zien hoe de stad Prishtina kan worden getransformeerd door de openbare ruimte terug te winnen.

Gedurende zijn 25-jarige geschiedenis heeft Manifesta uitgebreid onderzoek gedaan waarbij kunstenaars, architecten, stedenbouwkundigen en burgers betrokken waren om de vragen van elke gaststad te beantwoorden. Door de structuur van elke gaststad te begrijpen, kan Manifesta duurzame en relevante interdisciplinaire en participatieve projecten creëren. Dit onderzoek omvat een stadsvisie, burgeroverleg, het in kaart brengen van lokale gemeenschappen en een reeks verwachtingsworkshops met lokale opinieleiders.

Aanmelden kan bij info@hemminkways.nl of 0575-512562/ 06-53374507 of via www.hemminkways.nl

PROGRAMMA 
Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Prishtina. Wehebben voor Austrian Air gekozen met een korte overstap in Wenen.

 • 13 september:
  Vertrek om 20.00 vanaf Schiphol naar Wenen.
  Aankomst om 21.50 uur Wenen en om 22.50 uur naar Prishtina.
  Om 00.25 uur aankomst Prishtina en naar het hotel.
  Inchecken en slapen ( of nog een drankje)
 • 14 september:
  Ontbijt in de ochtend
  Om 10.00 uur vertrek naar Manifesta
  Rond 10.30 uur rondleiding Manifesta met gids
  Demiddag vrij te besteden in de stad.
 • 15 september:
  Ontbijt in de ochtend
  Om 09.30 uur vertrek naar Mitrovice en Prizren.
  Mitrovice is een van de meest verdeelde steden in de Balkan. De rivier heefteen brug die een soort van grens vormt tussen het Noorden en het Zuiden van de stad. Enerzijds veel Serven en anderzijds veel Albaniërs. Er heerst altijd nog een spanning.  
  Daarna gaan we naar Prizren. Dit is de oude hoofdstad van Kosovo. Een oude Ottomaanse stad. We bezoeken het centrum en ook de Autostrada Biennale een bolwerk van hedendaagse kunst.
  Retour naar Prishtina later in de middag.
 • 16 september:
  Ontbijt in het hotel
  Om10.00 uur bezoek Manifesta met een gids.
  In de middag vrij om verder Manifesta te bezoeken.
 • 17 september:
  Ontbijt in het hotel
  Om 09.30 uur vertrek per bus naar Skopje.
  Bezoek aan de stad die in 1963 verwoest is door een aardbeving en totaal nieuw is opgebouwd. We hebben een daar een tour en daarna gelegenheid om de stad zelf te ontdekken.
  Eind middag weer retour naar Prishtina.
 • 18 september:
  Ontbijt in de ochtend en uitchecken
  Om 09.30 uur richting vliegveld
  Vlucht om 12.25 uur naar Wenen. Overstappen en aankomst Amsterdam om 16.55 uur

Wellicht ook leuk

No items found.
Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda