Talkshow
Meesterwerk met Damiaan Denys

* I.v.m. de coronamaatregelen hebben dit programma aan aantal keer moeten uitstellen. Zodra we meer weten over het openenen van de horeca zullen we een nieuwe datum plannen.

We hebben het nog nooit zo goed gehad en toch zitten we middenin een Global Mental Health Crisis.‘Cliënten’ lopen de deur plat bij de psych en de wachtlijsten groeien. Verwachten we teveel van het leven en is de druk om gelukkig te zijn te groot? Het roer moet om, maar hoe dan?

Tijdens deze editie van Meesterwerk zal de journalist Joan Veldkamp hierover (en over nog veel meer) een levendig gesprek voeren met de psychiater en filosoof Damiaan Denys (Wevelgem 1965).

Denys is een veelgevraagd spreker en schuwt controversiële uitspraken niet.
In het theater voerde hij een monoloog over ‘angst’ op, waarin hij de‘controle- en angstmaatschappij waarin wij leven’, op de hak nam.
In het voorjaar verschijnt zijn boek ‘Het tekort van het teveel’, over de paradox van de geestelijke gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk moet zijn maar voortdurend wordt overvraagd. Mensen met ernstige psychische stoornissen dreigen tussen wal en schip te vallen.
In het AMC behandelen Denys en zijn team ‘opgegeven’ patiënten die lijden aan zware dwangneuroses, met Diepe Hersensimulatie. Daarbij worden elektroden in de hersenen geïmplanteerd en stroomstootjes toegediend. De resultaten zijn zeer hoopvol. 

Ook hebben Denys en zijn team de psychische stoornis Mysofonie in kaart gebracht, een ernstige vorm van verminderde geluidstolerantie die overprikkeling en ernstige emoties veroorzaakt. Denys is behalve hoofd van de afdeling Psychiatrie van het AMC ook hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, en hij was tot april 2018 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP).

Programma:

18:30 - inloop

19:00 - 20:00 - gesprek

20:15 - gezamenlijk diner

Wellicht ook leuk

No items found.
Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda