Cultuur
SEC Lezing | De Metaforen van Sun Tzu uit "The Art of War"

Een lezing door Peter en Ghica van Emde Boas

Nooit hebben we kunnen vermoeden dat wetenschappelijk werk van een informaticus, twee logici met goede kennis van oud Chinees, en een IT specialist, zou kunnen leiden tot beter begrip, maar ook huiver voor de politieke situatie van dit moment. We doelen op een boek dat we hebben geschreven en dat zojuist is verschenen bij de wetenschappelijke uitgever Springer: “Analyzing the Logicof Sun Tzu in ‘the Art of War’ using Mind Maps”.

Dit boek presenteert een tweetalige versie van de tekst van deze 2500 jaar oude verhandeling over Chinese strategie. Ons boek presenteert de tekst op een ongebruikelijke manier, met behulp van zogenaamde tekstbomen, een variant van mind maps. Deze voorstelling stelt ons, maar ook de lezer, in staat om direct toegang te krijgen tot de logica en redeneerpatronen van Sun Tzu. Andere boeken die die Sun Tzu bestuderen en die meer gericht zijn op historische, militaire, culturele, bedrijfsstrategische, of taalkundige aspecten, waren niet gericht op het weergeven en behouden van de logische structuur van de tekst.

Na een korte inleiding over onze methode zullen we illustreren wat Sun Tzu te zeggen heeft over het begrijpen van de ontwikkelingen van oorlogvoering in de tijd na hem. We kunnen doen aan de hand van voorbeelden uit de slag bij Gettysburg tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in 1863, uit de invasie in Normandië in 1944, of over de huidige oorlog in Oekraïne.

Programma
17:00 - inloop
18:00 - aanvang lezing
19:15 - gezamenlijk diner (optioneel)

Voor dit programma zijn verschillende tickets beschikbaar.

Ben je lid van De Kring?

Ben je (nog) geen lid van De Kring?

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Société Européenne de Culture, Nederland.

Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda