Cultuur
SEC Lezing | Fiona Tan

Op 13 maart verwelkomen we kunstenaar en filmmaker Fiona Tan op De Kring. In haar werk staan verkenningen van het geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van beelden centraal. Waarom laten sommige beelden haar niet los? En hoe gaat zij te werk?

Fiona Tan, geboren 1966 in Pekan Baru, Indonesië, is beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze werkt met fotografie, bewegend beeld en ruimtelijke installaties.

In een interview voor haar meest recente catalogus, t.g.v. haar tentoonstelling 'Mountains and Molehills' in EYE Amsterdam, zei zij: 'Het gaat om waar het werk om vraagt. Dat komt zowel uit denkwerk als uit het experimenteren. Ik maak proefopstellingen in mijn atelier. Een tentoonstelling maken is een montage maken in de ruimte.'

'Als ik terugkijk op mijn ontwikkeling begon het met de vraag: "wat is een beeld?". Van daaruit onderzocht ik waarom bepaalde beelden mij niet loslieten, en waarom ik het zo belangrijk vond dat te onderzoeken. Op een gegeven moment ging het niet meer om één beeld, maar om verzamelingen van beelden. Dat leidde bijvoorbeeld tot de vraag: "wat is eigenlijk een museum?".

Tijdens deze lezing gaat Tan dieper in op deze vragen en reflecteert zij op haar werk en werkwijze.

Programma

17:00 - inloop
18:00 - aanvang lezing
19:15 - gezamenlijk diner (optioneel)


Reserveren

Voor dit programma zijn verschillende tickets beschikbaar.

Ben je lid van De Kring?

Ben je (nog) geen lid van De Kring?

Over de spreker

Het werk van Fiona Tan wordt veelvuldig getoond en verzameld door internationale musea over de hele wereld. Recente solotentoonstellingen: Museum der Moderne, Salzburg; Museum Ludwig, Keulen; Musée des arts contemporains Grand Hornu; The Baltic, Gateshead; National Museum of Art, Osaka en MAXXI, Rome. In 2009 vertegenwoordigde Tan Nederland op de Biënnale van Venetië.

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Société Européenne de Culture Nederland (SEC) en is onderdeel van de SEC-lezingenreeks.
De SEC komt maandelijks op De Kring bijeen voor een voordracht van een SEC-lid of gastspreker, die zowel een informatief, essayistisch, persoonlijk of wetenschappelijk karakter kan dragen. Daarbij staat de discussie na afloop centraal, een discussie die eerder doet denken aan een intensief gesprek, waarin ervaringen, inzichten, visies en ideeën worden getoetst aan en gedeeld met een geïnformeerd publiek. 

Terug naar de homepagina
Terug naar de agenda