Door:

Marij Sloothaak

Marij Sloothaak

De BinnenKringen maken van De Kring weer een bruisende plek!

(geen foto's bij artikel)

Foto: Hans Brinkman

Wat hebben biljartvrouwen, kunstliefhebbers, jeneverdrinkers, liefhebbers van Italiaanse cultuur, racefietsers en bridgers in hemelsnaam met elkaar te maken? Antwoord: ze zijn allen lid van één van de BinnenKringen van De Kring.

Het initiatief voor de BinnenKringen is ontstaan om De Kring weer die bruisende plek te laten zijn die het altijd was. Het komt uit de koker van de ‘Vrijdagavondwerkgroep.’ Dit is een groep Kringleden die al eind 2019 rondliep met ideeën om de vrijdagavond op De Kring opnieuw te laten spetteren. Het idee is simpel: een groep leden die zich op eigen initiatief rond een onderwerp heeft georganiseerd kan een BinnenKring vormen. Ieder Kringlid kan een BinnenKring starten en organiseren, iedereen is welkom om deel te nemen. Op die manier maken we van De Kring een levendige, wervelende sociëteit, waar je elkaar snel leert kennen en je makkelijk kunt aanhaken bij activiteiten.

Herb Prooy (10 jaar Kringlid) en Yvonne van Dormael (1 jaar Kringlid) zijn twee van de initiatiefnemers. Herb: “De vrijdagavond, die voorheen superleuk was, stelde niet zo veel meer voor. Om half 1 was de dansvloer al leeg. Zonde! Om hier iets aan te doen hebben we de Vrijdagavondwerkgroep opgezet. Ons eerste project was een evenement rondom het Boekenbal. Dit was een groot succes en deed verlangen naar méér. Maar toen kwam de intelligente lockdown. De Kring ging dicht en we kregen een brief van de voorzitter dat De Kring bijna failliet was en dat er iets moest gebeuren. Er moest volgens veel leden sowieso iets gebeuren! De Kring was verworden tot een soort cultureel café waar men vermaakt diende te worden in plaats van dat men zelf iets organiseerde en daar dan ook de ruimte voor kreeg.”

Specifiek soortmensen

Volgens Herb is er te weinig verbinding op De Kring. “Kijk, we zijn een heel specifiek soort mensen, die bij elkaar de Kring vormen. De Kring heeft zo’n 1700 leden. Allemaal verbonden door bovenmatige interesse in en liefde voor kunst, cultuur en wetenschap. Maar hoeveel van die 1700 leden ken jij persoonlijk? Veertig, vijftig? Dat is al veel misschien. De BinnenKringen willen mensen binnen De Kring met dezelfde interesses of hobby bij elkaar brengen. Zodat je ook eens buiten je eigen kringetje kijkt. Ledenactivatie is het allerbelangrijkste doel van de BinnenKringen. Leden hebben nu de kans zelf initiatieven op te starten. Je hoort wel: ‘De Kring is zo saai geworden.’ Nou, doe daar dan wat aan? Bedenk eens wat en kijk niet altijd naar anderen om daar wat aan te doen! Je hebt nú de kans. We moeten die lamlendigheid doorbreken!”

Herb heeft ook heel praktische overwegingen: “Als wij de leden niet activeren en enthousiasmeren dan loopt het ledental terug en dan valt helemaal het fundament onder De Kring weg. En hoe meer activiteiten, hoe meer omzet. Als we willen dat De Kring overleeft, moeten de Kringleden zélf in actie komen.”

Gelijkgestemden

Het doel van de thematische BinnenKringen is in de eerste plaats om gelijkgestemden met dezelfde hobby’s en interesses binnen de Kring te ontmoeten. Maar er kunnen zich ook professionele netwerken vormen rondom de BinnenKringen. Kunstenaars, schrijvers, de museale wereld, noem maar op. Herb: “Er zijn zoveel Kringleden met hetzelfde beroep die elkaar niet eens kennen! En, als we thematische avonden ontwikkelen, dan moeten we er ook externe partijen bij betrekken; die geven dit soort avonden nog meer diepgang. Dan krijgen we nieuwe mensen binnen van wie we hopen ze dat bij de Kring passen en lid willen worden.”

En de ambities reiken nog verder. Herb: “Op de lange termijn moeten we gaan bedenken wat wij als kunstenaarssociëteit willen bijdragen aan de stad Amsterdam en wat onze rol als culturele instelling is. De Kring is een prachtig podium midden op het Leidseplein.”

Pril Kringlid

Yvonne van Dormael is pas sinds december 2019 lid van de Kring. “Ik was al lid van de Vrijdagavondwerkgroep toen ik hoorde over de BinnenKringen-commissie. Ik heb me direct aangemeld. Ik vind het een geweldig initiatief en het draait heel goed. Er zijn nu zo’n 35 BinnenKringen. Op de website staat een hele lijst en die lijst groeit bijna dagelijks! Biljarters, biljartvrouwen, liefhebbers van Italiaanse cultuur, fietsers, kunstliefhebbers, wijnkenners, noem maar op, hebben zich verenigd in een BinnenKring. Er zijn kleine Binnenkringen van 5 leden, maar ook Binnenkringen van zo’n 25 leden. Dat waren voorheen mensen die wel lid waren, dezelfde interesses deelden, maar elkaar niet kenden. Dat we dit al bereikt hebben! En, wat ook bijzonder is, er zijn mensen die een BinnenKring hebben opgericht die voorheen nog maar weinig op de Kring kwamen.”

Thema-avonden

Yvonne: “Elke BinnenKring komt met een eigen inbreng. Zo zijn er interessante avonden rondom een thema of voorstelling. Chef-kok Diederik maakt dan een op het thema geïnspireerd diner. Dit alles zorgt ook weer voor meer gasten en inkomsten. Over dineren gesproken: er is ook een BinnenKring ‘Eten aan de ledentafel.’ Dit werkt zo: via de appgroep spreek je met elkaar af dat je, bijvoorbeeld, om zeven uur wilt gaan eten. Dan zit er op die tijd iemand aan de Ledentafel die blij is dat jij komt. Hoe leuk is dat? Verbinding, nieuwe mensen leren kennen en de Kring aan extra omzet helpen; de BinnenKringen is een doeltreffend concept om van de Kring weer een bruisende plek te maken!”

Praktische informatie

De 35 BinnenKringen gedijen onder de hoede van de BinnenKringcommissie. Deze bestaat uit Kringleden Silvia Pilger, Annabel van Ditmar, Yvonne van Dormael, Marianne Schwan en Herb Prooy.

Heb je zelf ook een leuk idee voor een BinnenKring? Meld je aan op: www.kring.nl/binnen Een van de leden van de BinnenKringcommissie voorziet je, indien nodig, van een handige checklist waarmee je je eigen BinnenKring kunt opzetten.

 

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal