Door:

Theo Temmink

Theo Temmink

Nieuw Lid: Jacomine van Overveld

‘De BinnenKringen zijn ideaal om mensen te leren kennen’
(geen foto's bij artikel)

Jacomine van Overveld (52), docent Nederlands. Bijna 2 jaar lid

“Sinds 12 jaar ben ik docent Nederlands op het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Ik ben een zij-instromer. Daarvoor was ik 15 jaar beleidsmedewerker Kunst en Cultuur voor verschillende gemeentes: Groningen, Eindhoven en Amsterdam. Dat verklaart ook mijn affiniteit met kunst.

Mijn keuze om het onderwijs in te gaan dank ik aan een verblijf in Afrika. Toen onze oudste 12 was, zijn we met het gezin naar Malawi gegaan. Mijn man heeft daar gewerkt en mijn kinderen zijn er naar school gegaan. Ik heb daar een beetje vrijwilligerswerk gedaan en kreeg interesse in onderwijs. Ik dacht: als ik iets wil veranderen in de wereld, dan moet dat via educatie.

Ik had al een doctoraal taal- en literatuurwetenschap. Ik moest nog een paar vakken doen om er een doctoraal Nederlands van te maken. En ik moest een master eerstegraads bevoegdheid halen om mijn vak te kunnen doceren.

Ik kende al een paar Kringleden. Onder anderen Marjolein Reuver; via haar ben ik lid geworden. We kenden elkaar van het hockeyveld, waar we langs de lijn stonden bij het team van onze dochters. Met een paar moeders hadden we een appgroepje: ‘de langs-de-lijn-meisjes’, en Marjolein heeft ons ook wel eens meegenomen naar de Kring. Toen mijn jongste bijna klaar was met de middelbare school dacht ik: nu heb ik meer tijd en kan ik lid van de Kring worden.

En er was nóg een aanleiding: mijn man werkt als hoogleraar urologie in Londen en ik vond het heel leuk dat de Kring een zusterclub heeft in Londen: de Groucho Club. Vóór corona zijn  we daar nog geweest. Ik heb gemeld bij de Kring dat ik naar Londen zou gaan en dat ik graag naar de Groucho Club wilde met mijn man en mijn zoon. De Kring heeft dat toen voor mij gereserveerd. Ik vond het er geweldig. Heel hip en levendig, met een leuk restaurant. Prachtige club. Echt een aanrader om, als het straks allemaal weer kan, er een keer naartoe te gaan. Het restaurant is ook boven, net als bij ons. En beneden kun je borrelen. De Kring is wat opener; daar is het met allemaal hoekjes en zitjes.”

Waarom ben je lid van de Kring geworden?

“Omdat de culturele activiteiten me trokken, zoals de lezingen. En wat ik, toen ik eenmaal lid was, zeer ben gaan waarderen is het restaurant. We hebben er ook de verjaardagen van onze kinderengevierd. Je zit er heerlijk. Goede keuken, prachtige plek.

Ik heb een aantal lezingen bezocht. Bijvoorbeeld over jeugdliteratuur; daar kon ik ook wat mee doen voor mijn werk. Ik was bij de avond rond Annemarie Oster. En eerder bij de avond rond Ischa Meijer met Ronit Palache.

Het initiatief van de BinnenKringen spreekt me erg aan. Ik ben nu lid van de fietsclub de BinnenBanders, heb me aangemeld voor de Golfkring en ben lid geworden van de KunstKring. In de laatste briefing zag ik nog een aantal BinnenKringen die me aanspraken, zoals ‘Kunst Kopen en Verzamelen’. Deze kringen zijn een prachtige manier om mensen te leren kennen en om binnen de sociëteit actief te zijn; ideaal voor nieuwe leden ook.”

Wat zou je anders willen in de Kring? Heb je tips?

“Nou, het clubgevoel versterken vind ik erg belangrijk. En als tip: beneden in het bargedeelte zouden er iets meer zitjes mogen zijn, zoals ik dat in de Groucho Club heb gezien. Dan kun je daar heerlijk gaan zitten borrelen met een clubje mensen.”

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal