Door:

Theo Temmink

Theo Temmink

Nieuw lid: Milo Stattman

‘Ik heb zelf ook behoefte aan diversiteit in leeftijd’
(geen foto's bij artikel)

Milo Stattman (31), oprichter salsaschool en ondernemer. Dit jaar lid geworden.

“Ik ben geboren in Amsterdam. Heb gymnasium gedaan op het Barlaeus. Daarna heb ik sociale psychologie gestudeerd aan de UvA en bedrijfskunde aan de VU. Tijdens mijn studie ben ik een salsa-school begonnen, Salsa te Gusta, als een soort van hobby en met de missie om in de Nederlandse cultuur het fysieke element, wat in Latijns-Amerika normaal is, meer gangbaar te maken. Ik ben een community gestart met mensen die het leuk vonden om bij elkaar te komen en te dansen.

Cubaanse salsa heb ik als uitgangspuntgenomen. Ik ben zelf vaak in Cuba geweest en verliefd geworden op die cultuur. Ik merkte dat dansen veel vriendschap en blijdschap teweegbracht bij mensen. Je bent met je lichaam bezig en minder met je hoofd. Dansen is een heel vrije uiting van wie je bent en hoe je je voelt.

De Cubaanse salsa-scene in Amsterdam was een wat verouderde community. Mijn compagnon en ik hebben toen vrienden-van-vrienden-van-vrienden uitgenodigd, de doelgroep van 20 tot 35 jaar. De oubolligheid van stijldansen schrok mensen van mijn generatie af en ik denk dat wij er een jonge twist aan hebben gegeven: het is bij ons gemoedelijk, laagdrempelig, speels.

Na mijn studiejaren kwam ik op het punt dat ik me afvroeg: welk pad ben ik nu eigenlijk aan het bewandelen? Ik heb op een gegeven moment een enkeltje naar India gekocht en alles hier op pauze gezet. Bijna drie jaar heb ik rondgereisd en me gewijd aan het onderzoeken van geluk en gezondheid in andere culturen. Waarom leven we eigenlijk? Wat betekenen leven en dood? Wat maakt dat iemand gelukkig is of niet? De grote levensvragen dus.

Toen ik terugkwam op de salsaschool besloot ik er een onderneming van te maken. Dat heb ik de afgelopen 3 jaar gedaan. Alleen, dat leverde weinig geld op; financieel was het voor mij de laatste jaren dan ook heel uitdagend. Wel kwam er steeds meer werk en nu heb ik twee managers in dienst die langzaam het stokje overnemen. Ik ben iets meer afstand aan het nemen, zodat ik er weer voor mijn plezier naar toe kan zonder dat ik de verantwoordelijk draag.

Zelf ben ik nu een heel grappige switch aan het maken. Met drie andere mannen ben ik een commerciële onderneming aan het opzetten. Het is een bestaand bedrijf dat bemiddelt tussen opdrachtgevers en werknemers in de bouw. Ik had zoiets van: een culturele onderneming is leuk, maar als ik de hele tijd op een houtje moet bijten dan is dat voor mij persoonlijk onaantrekkelijk. Mijn doel is nu om met dit team een mooie onderneming op te bouwen en om zo ook mijn eigen leven in balans te krijgen.”

Waarom ben je lid geworden van de Kring?

“Van Frans van Konijnenburg, mijn oude buurjongen, hoorde ik over de Kring. Hij was bij mij komen salsadansen, wat grappig was, want we hadden elkaar lange tijd niet gezien. Wat ik mooi vond aanzijn verhaal was dat de Kring behoefte heeft aan een bepaalde verjonging. Dat is wat ik de hele tijd heb gedaan in de salsa-community. De Cubaanse scene was45+ en ik heb een heel nieuw marktsegment gecreëerd.

Ik heb zelf ook behoefte aan diversiteit in leeftijd. Wat ik in Latijns-Amerika zo mooi vind, is dat generaties makkelijk mixen. Op een verjaardag danst iemands oma met een tante en met een kind van 5. In Nederland is er meer segregatie in leeftijd. Misschien is dat wel iets dat ik als lid kan bijdragen: de Kring helpen te verjongen. Een mix van oud en jong vind ik juist aantrekkelijk; we kunnen zoveel van elkaar leren. Ik ben er heel nieuwsgierig naar om die mix ook in de Kring te zoeken.”

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal