Datum

18

September

20

November

Kringprent | Annelies Rigter

‘Alles wordt nieuw’  foto collage van Annelies Rigter

Op 18 september werd de Kringprent “ Alles wordt nieuw” van Annelies Rigter aan de leden gepresenteerd en is de print in de Kring te zien.

Aan de hand van prachtig en fascinerend beeldmateriaal vertelde de maakster wat er allemaal kwam kijken bij het tot stand brengen van een dergelijke complexe voorstelling.

Want we hebben het hier niet over een foto, maar over een foto-collage, een surrealistische , zelf gecreëerde werkelijkheid.

Een flink aantal Kringleden plaatste meteen een bestelling. Ook jij kunt deze fantastische print voor 200 euro bestellen door een mailtje te sturen naar administratie@kring.nl.

We willen je niet opjagen , maar de oplage zijn maar 20 stuks en het gaat hard, dus wees er snel bij!!

Na jarenlang in het onderwijs gewerkt te hebben besluit Annelies Rigter haar passie voor fotografie en reizen te volgen. Als fotografe van het reizend Ballongezelschapstheater komt ze, begin jaren tachtig, in India terecht. Het kleurrijke, met spiritualiteit doortrokken Indiase leven wordt haar grootste inspiratiebron. Annelies reist vele malen dwars door India en dat heeft  in de loop der tijd talloze artikelen en tentoonstellingen opgeleverd.

Beeldbewerking

Eind jaren negentig nodigt de eigenaar van het fotolaboratorium Soeverein een aantal bekende fotografen uit om nieuwe apparatuur voor beeldbewerking uit te proberen. Beeldbewerking was destijds een revolutie in de fotografie. Wat je nu achter je laptop doet met photoshop, was toen een kwestie van apparatuur op kamerformaat. Annelies leert er beelden manipuleren en bewerkt foto’s uit haar reisreportages. Maar het íngrijpen in de werkelijkheid’ gaat haar tegenstaan en ze beseft dat deze technieken de deur openen naar het scheppen van een eigen werkelijkheid: de kunstfoto.

Prijsvraag

In 2001 schrijft Het Bijbels Museum een prijsvraag uit met als motto: Zie, Ik maak alles nieuw. (Openbaringen 21)  Annelies doet hieraan mee met haar fotocollage‘ Verloren Onschuld’, een surrealistische, door Dali geïnspireerde voorstelling waarin niks is wat het lijkt: alle elementen van deze voorstelling zijn apart gefotografeerd en later samengevoegd. Een intrigerende ‘niet bestaande’ werkelijkheid – goede keuze voor een Kringprent.