Door:

Marij Sloothaak

Marij Sloothaak

De guilty pleasure van… Diederik Kloosterman

(geen foto's bij artikel)

‘Guilty pleasure’. Letterlijk vertaald: een heimelijk genoegen. Wat een heerlijk fenomeen! Het is het stiekeme genieten van iets dat eigenlijk niet kan, waar je je een tikje schuldig over voelt. Want het hóórt niet. In deze rubriek gaan Kringleden met de billen bloot. Deze keer chef-kok Diederik Kloosterman.

Diederik, wat is jouw guilty pleasure?

Diederik Kloosterman:  “Het nummer You’re my heart, you’re my soul van Modern Talking. Ik denk dat ik dat wel mag beschouwen als mijn heimelijk genoegen.”

Oh, echt?

“Tja. Ik vind stiekem alles mooi aan het nummer. De intro, het refrein, de stemmen, de clip met de mooie mannen, het instrumentale. Maar ik weet dat dit eigenlijk een wansmaak is. Niemand die ik ken vind het een goed nummer. Ik eigenlijk ook niet.”

En hoe uit zich dat?

“Ik vind het geen goednummer, maar ik word er vrolijk van. En iederéén wordt er vrolijk van! De muziek heeft een leegheid die op de lachspieren werkt. Probeer het maar eens. Ik draai het wel eens thuis, en dan word ik door Alien en de kinderen uitgelachen terwijl ik sta te dansen. Ik zet het ook wel eens op in de keuken van De Kring. Als de sfeer wat stroef en stressig is, de werkdruk hoog. Dan werkt het als een soort arbeidsvitamine. Iedereen begint meteen te roepen wat een belachelijk nummer het is: ‘Diederik, hoe kun je dit nou leuk vinden!’ Het maakt een discussie los. En daar loop ik dan stoïcijns doorheen. Maar ondertussen werkt iedereen wel met een grote glimlach verder. De leegheid van het nummer klaart de lucht op, kun je zeggen.”

 

Diederik Kloosterman is afgestudeerd in de wijsbegeerte. Zijn passie voor koken bracht hem via verschillende Amsterdamse restaurants bij De Kring als chef-kok en restaurantmanager.

 

Hoe is het ontstaan?

“Ik reed met mijn broer inde auto door de Pyreneeën. De prachtige omgeving, vakantie… Opeens hoorde ik You’re my heart, you’re my soul van de Spotify-playlist die hij op had staan. Ik kende het natuurlijk al, het is zo’n typisch disconummer uit de jaren tachtig. Zo’n nummer dat je eigenlijk een beetje negeert, omdat het té veel is. Maar opeens kwam het heel erg bij me binnen. Als een blikseminslag. De mooie muziek, de geweldige stemmen door die goede muziekinstallatie in de auto. Het was een absolute ontdekking voor me.”

Hoe lang heb je deze guilty pleasure al?

“Eigenlijk dus maar heel kort, een jaar of zo. En… ik weet niet hoe lang ik dit heimelijk genoegen ga houden hoor. Misschien heb ik volgend jaar wel weer iets anders.”

Voel je je ‘schuldig?’

“Nee hoor! Het nummer is zo erg dat het eigenlijk weer iets goeds heeft. Het kan eigenlijk niet maar toch beleef ik er plezier aan. Niets om je schuldig over te voelen.”

Wie weet nog meer van jouw guilty pleasure?

“De keukenbrigade, mijn gezin, vrienden, familie… Letterlijk voor iedereen die het maar wil horen zet ik You’re my heart, you’re my soul op!”

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal