Door:

Marij Sloothaak

Marij Sloothaak

De guilty pleasure van… Harm Botje

(geen foto's bij artikel)

Een guilty pleasure is een heimelijk genoegen. Wat een heerlijk fenomeen! Het is het stiekeme genieten van iets dat eigenlijk niet kan, waar je je een tikje schuldig over voelt. Want het hóórt niet. In deze rubriek gaan Kringleden met de billen bloot. Deze keer Harm Botje.

Harm, wat is jouw guilty pleasure?
“Ik speel het spelletje Golf Clash op de iPad. Maar denk niet dat ik kan golfen hoor, nooit gedaan. Ja, ha, ha…midgetgolf met de kinderen. Maar ik speel dus wél op de bank Golf Clash.”

Sorry: Golf Clash?  
Golf Clash is best een complex spel; het kost tijd voordat je doorhebt hoe het werkt. Je moet de bal met je hand schuivend over het scherm, precies in de hole mikken. En dat 18 holes lang! De courses zijn op de meest prachtige locaties: op tropische eilanden, in de bergen of in de Noorse fjorden tussen ijsschotsen. Gelukkig regent het birdies, eagles en soms zelfs een albatros. Een spelletje duurt ongeveer vijf minuten en binnen drie of vier slagen ben je klaar. Met het werkelijke golf heeft het weinig te maken. Het spel is echt een hit; miljoenen mensen over de hele wereld spelen het. Je hebt clans waarmee je samen speelt. Een paar jaar geleden  was ik lid van een clan met Amerikanen uit staten als Florida en Georgia. Ik was ‘that guy from Europe.’ Het is een heel eigen wereldje, het slaat helemaal nergens op, maar het is wel heel spannend.”

En hoe uit zich dit dan?
“Als ik een dag lang hard heb gewerkt en de kinderen liggen in bed, pak ik op rustige avonden de iPad en ga een rondje over de virtuele golfbaan lopen.”  

Harm Botje is voorzitter van De Kring, mede-auteur van het boek Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet en onderzoeksjournalist bij NU.nl. Hij werkte voor Vrij Nederland en schreef ook voor Het Parool en Follow The Money.
Foto: Eva Roefs.

Hoe is het ontstaan?
“Mijn zoon kwam ermee aan. Hij snapte er niets van, het is geen spel voor kinderen. Ik ben er toen mee doorgegaan. Ik speel ook nog steeds onder zijn naam: Floris Botje.”

Hoe lang heb je deze guilty pleasure nu al?
“Zo’n zes jaar. Toen de kinderen klein waren speelde ik het vrij vaak, nu veel minder. Ze werden vaak vroeg wakker, gingen dan met de Lego of de blokken spelen en dan zat ik op de bank te Golfclashen.”

Voel je je er ‘schuldig’ over?
“Nee hoor. Maar het heeft niets te maken met mijn dagelijks werk Misschien richt ik wel een BinnenKring Golf Clash op.”  

Wie weet nog meer van jouw guilty pleasure?
“Mijn vriendin. En mijn kinderen natuurlijk! Overigens, ik heb nog even gegoogled: Golf Clash blijkt een prijswinnend spel te zijn, het won een BAFTA Award in 2018. Ik bedoel, ik ben niet van de straat!”

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal