Door:

Theo Temmink

Theo Temmink

De Kring op nr. 14!

(geen foto's bij artikel)

Kluun was onlangs te gast op De Kring, samen met collega-schrijver Ronald Giphart. Het ging over hun voetbalboek. Maar hij citeerde meteen ook uit zijn boek over de Top-100 van het Amsterdamse nachtleven en de prominente positie van De Kring daarin.

“De Kring is een sociëteit. So-cie-e-teit. Gatverdamme. (…) Maar we kunnen er niet omheen: zonder lidmaatschap van De Kring kun je het shaken in het culturele circuit. Denkt iedereen.” En: “In De Kring moeten we dus lid zijn om binnen te komen. We mogen geen strafblad of racistische denkbeelden hebben en er mogen geen financiële malversaties op onze naam staan.”

De schrijvers Kluun & Giphart waren onlangs in De Kring, waar Jan van Galen ze namens de Sport BinnenKring interviewde over hun boek Het eeuwige gezeik, dat over het Nederlands Elftal gaat. Het werd een boeiende avond. Kluun gebruikte de gelegenheid om in het hol van de leeuw en met zichtbaar genoegen enkele prikkelende passages over De Kring voor te lezen uit Aan de Amsterdamse nachten, het boek dat hij tien jaar geleden schreef met Hans van der Beek (bekend van de vroegere Parool-rubriek Schuim). Er is nu een gelimiteerde, gebonden editie verschenen. De citaten hierboven komen uit dit boek.
In Aan de Amsterdamse nachten staat een Top-100 van de allerbeste kroegen, clubs en cafés van Amsterdam. De Kring staat trots op nr. 14, wat voor een Amsterdamse sociëteit natuurlijk sowieso het meest gewenste rugnummer is.

Ook wordt Harry de Winter geciteerd, de reanimator van onze sociëteit in de jaren negentig. Harry ziet De Kring als “een plek waar je niet wordt lastiggevallen door vervelende mensen. En als dat wel zo is, zijn het in ieder geval ons soort vervelende mensen.” Kluun vult aan: “Het idee dat tout grachtengordel in De Kring komt maakt de so-cie-e-teit aantrekkelijk voor provinciale import-Amsterdammers.” Schrijft dus een Tilburger met, naar we mogen aannemen, veel zelfspot. En hij concludeert dat De Kring feitelijk gezien “de Bastille van het culturele circuit is: zuipen en versieren voor veertig-(maar vooral vijftig)plussers die weleens een krant lezen.”

Bij het artikel staat een vermakelijk kadertje met oude quotes van Kringleden over hun sociëteit. Een greep:

·        ‘Een der walgelijkste verblijven ter wereld.’ (Hendrik Marsman)

·        ‘Dan riep ik: ‘Valt er nog iets te neuken?’ en ging bij Harry op schoot zitten.’ (Mimi Kok). Om misverstanden te voorkomen: deze Harry is Mulisch en niet De Winter.

·        ‘De Cirkel (sic) lijkt op een stationslokaal van een middelgrote fabrieksstad in Oost-Duitsland.’ (Jan Cremer)

Maar gelukkig was er ook wel eens iets feestelijks te beleven op De Kring:

·        ‘We keerden de rel de rug toe om op onze sociëteit een fles champagne te ontkurken.’ (Harry Mulisch)

Zoveel is De Kring dus ook weer niet veranderd: er is in de sociëteit altijd ruimte geweest voor gemopper én gefeest, voor onaangepast gedrag én liefde. Dat zit in ons DNA. Maar genoeg reuring in elk geval om bij de 14 interessantste etablissementen van Amsterdam te behoren! Vindt Kluun.

Aan de Amsterdamse nachten is te bestellen via www.kluun.nl, prijs € 24,95. Elk exemplaar is gesigneerd door Kluun.

PS Overigens ontvouwden Kluun & Giphart die avond hun theorie dat als het Nederlands Elftal een slecht EK zou spelen ze over twee jaar wél Wereldkampioen gaan worden. Oranje speelt namelijk nooit twee grote toernooien achter elkaar goed, maar een slecht toernooi is in de geschiedenis vaak gevolgd door een toptoernooi twee jaar later. Het eerste deel van K & G’s droom is afgelopen zondag uitgekomen, deo volente ook de rest.

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal