Door:

Tjadine Stheeman

Tjadine Stheeman

‘Een pot vette crème met kokosgeur, lekker!’

Het Nachtkastje
(geen foto's bij artikel)

Naam: Pieter Valk
Leeftijd
: 47
Werk
: PR-adviseur, tekstschrijver en interieurvormgever (zzp’er).
Opleiding
: kunstacademie (Groningen en Milaan), kandidaat-makelaar/vastgoedexpert (bijna klaar).
Vrije tijd
: tuinieren, rommelen in huis, kringloopwinkels afstruinen, lezen, reizen, zwemmen en borrelen/eten.
Woonsituatie
: een jarendertighuis met erker aan de Nieuwendammerdijk in Noord. Daar woont hij samen met Dave Heilbron (dit jaar 12,5 jaar getrouwd) en hondje Cherry (jaar of 7) uit Portugal.  

Hoe ziet jouw nachtkastje eruit en wat ligt er zoal?

“Ik heb twee nachtkastjes. Mijn man, Dave (ook Kringlid) snurkt en ik slaap onrustig. Dus ik heb in mijn werkkamer beneden ook een bed mét nachtkastje. Daar slaap ik eigenlijk het meest, en juist dat houdt ons huwelijk goed.
Op het nachtkastje boven, eentje van IKEA dat ik met marmerpapier heb beplakt, staat om te beginnen een lampje dat ik scoorde in een Kringloopwinkel. Het andere – identieke – lampje staat op Dave’s nachtkastje. Ik heb geprobeerd de voet van de lampen wat te pimpen maar dat is mislukt; ze zijn erg truttig. Op de stapel boeken ligt een stekker van mijn tondeuse. Ik scheer mijn hoofd eens in de twee à drie weken kaal, want anders krijg ik zo’n pluizige monnikskap. Verder een wekker die ook je telefoon oplaadt en een pot vette crème met kokosgeur, lekker! Boven het kastje hangt overigens een werk van Peter de Boer. Het komt uit dat grote doek dat hij maakte op De Kring. We hebben er twee stukjes uit gekocht.
Het nachtkastje beneden in mijn werkkamer had de vorige bewoner van ons huis laten staan. Ik heb het zwart geverfd en er goudkleurige accenten op aangebracht. Het past precies tussen de kast en het bed. Ook hier staat een pot crème, deze is van La Prairie. Heel soms, als de zaken goed gaan, trakteer ik mezelf op een pot die ruim 300 euro kost, bezopen natuurlijk, maar ik geniet daar enorm van. Mijn werkkamer is in het souterrain en grenst aan de tuin. Er zijn daardoor wat meer muggen dan elders in huis, vandaar de spuitbus met muggenspul die ik op vakantie in de VS heb gekocht. De geur doet me denken aan het zomerkamp in Ohio waar ik als student enkele zomers doorbracht.”

Welke boeken liggen er en hoe lang al? Wat is je ritueel voor het slapengaan?

“Op mijn slaapkamerkastje ligt een stapel boeken die er vermoedelijk na de laatste vakantie zo uit de koffer is neergelegd. Marian Keyes leest lekker weg maar ik heb serieus geen idee hoe we aan De Misleidingsindustrie van Els van Diggele zijn gekomen. De andere twee boeken zijn van Jon McGregor en Joe Dunthorne en wil ik nog altijd lezen. En op het nachtkastje in mijn werkkamer liggen ook boeken die ik nog niet heb gelezen, beide zijn van Floor Milikowski. Van Wie is de Stad gaat over Amsterdam in de greep van vastgoedontwikkelaars en beleggers. En in Een Klein Land met verre Uithoeken beschrijft ze hoe de kloof tussen kansarm en kansrijk zich in Nederland vooral tussen de Randstad en daarbuiten lijkt te ontwikkelen.
Ze staan niet op de foto maar op mijn nachtkastjes liggen ook mijn telefoon en laptop. Voor het slapengaan kijk ik altijd een serie op Netflix en val dan halverwege in slaap, met Cherry, het hondje dat we hebben gered van een leven aan de ketting in Portugal, in mijn armen.”

Verandert er wel iets aan de samenstelling op je nachtkastje? Komen er spullen bij of verdwijnt er weleens iets?

“We hopen binnenkort grondig te verbouwen en ik wil dan de muur achter het bed in onze slaapkamer behangen. De tweedehandslampen die daar bij passen zijn al gevonden en ik denk dat ik de nachtkastjes dan meteen ook ga aanpakken. Op het kastje beneden staat ook een lampje dat vervangen gaat worden.”

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal