Door:

Eric Böhm

Eric Böhm

Harm Ede Botje op shortlist Brusseprijs

(geen foto's bij artikel)

Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet is genomineerd voor de Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Het is geschreven door Harm Ede Botje, voorzitter van De Kring, en Mischa Cohen. Wat vindt Harm er zelf van?

Harm Ede Botje: “We zijn enorm opgetogen. Aan het boek hebben we een jaar lang hard gewerkt. En als de jury dan in al zijn wijsheid beslist dat wij kans maken op deze prijs, is dat heel mooi.” Kringvoorzitter en journalist Harm Ede Botje reageert op het nieuws dat de biografie Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet, die hij samen met Mischa Cohen schreef, op de shortlist staat van de Brusseprijs 2021. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek wordt jaarlijks uitgereikt. Op 5 juni wordt op de radio bekendgemaakt welk van de vijf boeken de prijs, een cheque van tienduizend euro, krijgt. “Dat gebeurt tijdens de uitzending van Met het oog op morgen. We zijn heel benieuwd. De spanning stijgt.”
De succesvolle (politieke) biografie van Thierry Baudet verscheen in oktober 2020. Voor het boek spraken Botje en Cohen tientallen personen rond de FVD-leider. De politicus zelf weigerde mee te werken, net als een aantal mensen die dichtbij hem staan, zoals oud-senator Paul Cliteur.

Rijzende ster

Botje en Cohen begonnen eind 2019 aan de biografie. De aanleiding was niet zo vrolijk. Beide journalisten verloren na jaren hun baan bij Vrij Nederland, dat in verband met bezuinigingen in één klap alle schrijvende redacteuren ontsloeg. “We hebben elkaar toen aangekeken: wat gaan we doen? Zo ontstond het idee om ons langere tijd te gaan verdiepen in de snel rijzende politieke ster van dat moment, Thierry Baudet.”
Het boek geeft een inkijkje in de ziel van Baudet. “Ook lees je hoe rechts Nederland zich de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld. En hoe Baudet is gekomen tot waar hij nu is. Hoe hij is opgeleid in Leiden en hoe hij zijn gedachtengoed heeft ontwikkeld.” Een nieuwtje waar de twee journalisten op stuitten is dat Baudet in 2013 is weggestuurd bij een prestigieuze studiereis in de VS, georganiseerd door The German Marshall Fund. “Iets wat nooit gebeurt. Hij zou zich daar onheus hebben uitgelaten tegen vrouwen. Wat er precies is voorgevallen hebben we niet kunnen achterhalen.”

Doorzettingsvermogen

Op de vraag of er iets is wat hij na een jaar onderzoek bewondert aan Baudet, zegt Botje: “Zijn doorzettingsvermogen. Dat is enorm. En hij is heel initiatiefrijk. Wat in het begin van zijn carrière ook voor hem sprak. Hij organiseerde leesclubs, debatclubs, reizen naar Engeland en wist op die manier veel mensen voor zich te enthousiasmeren. Later zie je meer de complotdenkerskant van hem naar boven komen.”
Kort na het verschijnen van hun boek kwamen Botje en Cohen in het nieuws met een primeur in Het Parool over antisemitische appjes van FVD-jongeren. “In het voorjaar kwam HP/De Tijd ook al met een verhaal over foute appjes. Maar wat ons verhaal deed vliegen was het feit dat er intern weinig tot niks aan gedaan was.” Dat leidde tot groot rumoer binnen de partij en een uittocht van een groot aantal gekozen vertegenwoordigers, onder wie Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die de partij JA21 begonnen. Ternauwernood wist Baudet partijleider te blijven.”

Tour door Nederland

Dankzij een even slimme als populistische campagne tegen de coronamaatregelen wist FVD van twee op acht zetels te komen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Botje: “Baudet is opnieuw de boer opgegaan. Met een tour door Nederland. Dat kan hij goed.”
De campagne typeert volgens Botje, die inmiddels weer een vaste baan heeft als onderzoeksjournalist bij NU.nl, de werkwijze van Baudet. “Hij kiest altijd een radicaal standpunt. Of het nu over boeren gaat of over corona. Altijd is er wel onvrede bij een groep mensen die je kunt mobiliseren.”
Of Baudet nog jarenlang Kamerlid blijft, is de vraag. “Hij houdt niet van het politieke handwerk”, zegt Botje. “Maar hij is bezig zijn eigen zuil te bouwen. Hij zou in de toekomst zo maar in de luwte kunnen gaan. Zichzelf kunnen benoemen tot directeur van het wetenschappelijk bureau van Forum, of boeken voor de partij kunnen gaan uitgeven.”

Harm Ede Botje & Mischa Cohen: Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet. Uitgeverij Atlas Contact,  € 22,99.
Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal