Door:

Joyce van der Linde

Joyce van der Linde

Honderd lentes, honderd tulpen: Lentefeest op De Kring

Verslag
(geen foto's bij artikel)

Op een zonnige dag in maart meldden Nicole van Gelder en ik, Joyce van der Linde, ons  lichtelijk nerveus (vanwege een groot gebrek aan handigheid) bij het atelier van Jurjen Fontein om te helpen bij de voorbereidingen van het lentefeest. Ons wachtte dertig meter damastpapier waarop tulpen moesten worden gespoten. Hele grote tulpen. Van de rollen papier werden tafelkleden gemaakt, tulpen in het midden, zodat er mooi omheen kon worden gedekt.

Jur had sjablonen voor drie verschillende tulpen gesneden, waarover we met spuitbussen giftige chemische verf op het papier spoten. Maar niet voordat we ons in beschermende kleding hadden gehesen, met een mondkapje als kers op de taart. Na een paar uur spuiten - onze wimpers plakten aan elkaar -waren we al een heel eind opgeschoten. Het zag er prachtig uit.

Jurjen noemt dit omgevings- oftewel belevingskunst. De bedoeling van het Lentefeest was het prikkelen, het wakker schudden van de zintuigen. Het tafelkleed is een feest voor het oog, we proeven het lentemenu van Diederik, we luisteren naar een voorgedragen gedicht, met een beetje fantasie kunnen we de honderd tulpen die boven de tafels hangen ruiken en we kunnen elkaar eindelijk weer aanraken! Alle zintuigen komen aan bod.

De prachtige tafelkleden veranderen tijdens de maaltijd vanwege ons gemors en worden zo onderdeel van de belevenis. Dus zowel omgevings-als belevingskunst.

De middag voor het event kwamen we met een ploegje bijeen om onder de bezielende leiding van Jurjen de tulpen op te hangen, de tafels te dekken, de servetten feestelijk te vouwen en de menu’s op te rollen met een lint er omheen. Het feest kon beginnen!

En het werd geweldig! De tafels zagen er prachtig uit, de tulpen die er boven hingen maakten het helemaal af, we zagen er feestelijk uit met z’n allen en hadden er duidelijk zin in. Veel bloemetjesjurken, bloemetjeshemden, corsages, diademen en hoeden. De sfeer was feestelijk, het eten heerlijk en de drank vloeide zoals het hoort.

Er werden prijzen uitgereikt voor de mooiste lentekleding. En die was mooi! Na het feestdiner verdween iedereen naar beneden om te dansen. In lange tijd (Corona!) niet zoveel blije mensen gezien. Topavond!

 

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal