Door:

Pieter Valk

Pieter Valk

Ieder mens is een kunstenaar

Verborgen tekentalenten in het verpleegtehuis
(geen foto's bij artikel)
Tekening gemaakt door Trude Grolleman

Eva Gans geeft tekenles

Tot en met 2 mei is er een bijzondere expositie te zien in de Outsider Art Galerie, in de zijflank van de Hermitage. Illustrator en zorgmedewerker – en Kringlid – Eva Gans selecteerde voor Ieder mens is een kunstenaar - Verborgen tekentalenten in het verpleeghuis prachtige tekeningen die in door haar gegeven tekenlessen zijn gemaakt. Haar leerlingen zijn mensen met dementie die wonen in verscheidene Amsterdamse verpleeghuizen van zorgorganisatie Amsta.
De deelnemers genieten enorm van deze lessen. Ondanks dat het merendeel zegt niet te kunnen tekenen laten ze soms een verbluffend en beeldend talent zien. “Mensen met dementie zijn mensen zoals jij en ik”, aldus Eva. “Tijdens mijn lessen zie en ervaar ik geen verschil.” Aan de tekeningen is dan ook vaak niet te zien dat ze zijn gemaakt door iemand wiens brein is aangetast. Details als plooien in rokken, hakjes, gezichtsuitdrukkingen en haardrachten die onmiskenbaar uit de jaren 60 komen, leggen bloot dat herinneringen en inbeeldingsvermogen zomaar weer boven kunnen komen, als ze de kans maar krijgen.
De tekeningen, op A4-formaat, zijn te koop en kosten €45 per stuk. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan de stichting Alzheimer Nederland.  

Humor en wijsheid

Naast tekeningen zijn er ook videoperformances te bekijken. Onder de naam Dementees X Spoken Word maakten spoken word-artiesten Sanguilla Vabrie, Reinier van der Veer, Claartje Chajes, Rik Wolf Overtoom, Gershwin Bonevacia en Mariëm Zian een serie performances geïnspireerd op de letterlijke taal van met mensen met dementie. Deze mensen zijn vaak erg kwetsbaar. Hun brein laat ze in de steek, waardoor hun stem niet altijd meer wordt gehoord. Maar hun uitspraken zijn kostbaar, uniek en leggen vaak met humor of wijsheid een levensverhaal bloot. Zorgorganisatie Cordaan noemt dit Dementees. De taal waar we vaker naar zouden moeten luisteren en die uitnodigt tot verbinding.
Neurologisch muziektherapeut Irene Kruijssen en geestelijk verzorger Eline Hoorweg (what’s in a name) ontwikkelden een ‘methodiek van verbondenheid’, waar Dementees een onderdeel van vormt. Om het publiek op een artistieke manier in contact te brengen met de bijzondere belevingswereld van mensen met dementie, is in 2020 een start gemaakt met Dementees X Spoken Word. Het brengt letterlijk een ander geluid van dementie ten gehore.

 Info expositie

De expositie is een initiatief van Eva en kwam tot stand in samenwerking met de Outsider Art Galerie en de zorgorganisaties Cordaan en Amsta. Reserveren kan via outsiderart@cordaan.nl

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal