Door:

Tjadine Stheeman

Tjadine Stheeman

‘Ik ben een veellezer, niet echt een bedlezer’

Het Nachtkastje
(geen foto's bij artikel)

Een nachtkastje zegt veel over iemand. Ligt er een stapel Russische literatuur en een leesbril, of alleen een gebruikte tissue en een puzzelboekje? Leer aan de hand van hun nachtkastje de leden en medewerkers van De Kring beter kennen. Deze keer: Egbert Walinga.

Naam: Egbert Walinga.        
Leeftijd:
51.
Werk:
advocaat.
Opleiding:
studie rechtsgeleerdheid.
Vrije tijd:
Egbert is sportief en gaat erg raag met de skiff – hij is lid van roeivereniging De Hoop – of de racefiets op uit. Als hij niet aan zijn conditie werkt, leest hij graag, vaak een paar boeken parallel naast elkaar, fictie en non-fictie. Hij houdt van opera en ballet en struint graag galeries, musea en kunstbeurzen af.
Woonsituatie:
Egbert heeft een bovenwoning uit 1672 aan de Kerkstraat, tussen de Utrechtsestraat en de Amstel. Hij woont daar alleen, maar onderhoudt een latrelatie met zijn geliefde op pyjama-afstand.  

Hoe ziet jouw nachtkastje eruit en wat ligt of staat er zoal?
“Het nachtkastje zelf is een laag, gelakt Japans tafeltje gekocht bij Van hier tot Tokio op de Prinsengracht. Verder staat er een buislampje, bedoeld als leeslampje, maar dat onvoldoende adequaat bijlicht om bij te kunnen lezen. Maar dat is niet zo’n gemis, want ik lees niet vaak in bed. En dan een brillenkoker met daarop een bril, die doet de lenzendrager op bij het opstaan; een waaier, ooit gekregen op een zomers feest in Spanje, nooit gebruikt; een klein geglazuurd kommetje van kunstenares/keramiste Tessa Braat, ooit van haar gekregen met daarin een knoop (van een jasje gevallen) en een jade amulet, en als ik slaap: de iPhone als wekker.”

Welke boeken liggen er en hoe lang al? Wat is je ritueel voor het slapengaan?
The Rise and fall of the House of Medici van Christopher Hibbert, ooit in 2004 gekocht in Siena. Ligt er al…. een jaar of langer, geen idee waarom het ooit daar naartoe is verhuisd. Blader er af en toe in. Ik ben een veellezer, maar niet echt een bedlezer. Net uit en warm aanbevolen: Willem die Madoc maakte van Nico Dros, en nu afwisselend bezig in De boekhandelaar van Florence van Ross King, Nooit meer slapen van W.F.Hermans, De Bourgondiërs van Bart Van Loo en Letters to Camondo van Edmund de Waal.”

Verandert er wel iets aan de samenstelling op je nachtkastje? Komen er spullen bij of verdwijnt er weleens iets? Andere boeken, een nieuwe lamp of iets dergelijks?        “Nee, niet echt. Het ongelezen boek zal een dezer dagen wel weer terug naar de boekenkast verhuizen, naar de plank Italië, denk ik.”

 

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal