Door:

Marij Sloothaak

Marij Sloothaak

Korte cursus bitterballen eten

Column
(geen foto's bij artikel)

Nog even wat geduld… En dan kan het weer. Uít de lockdown. In De Kring. Aan de borrel. En met een beetje mazzel: aan de bitterbal! Daar moeten we het nu even over hebben. Want je hebt vast wel eens je bek, pardon, je mond verbrand aan een bitterbal. Als je tenminste net zo hardleers bent als ik. Wedden?
Meestal gaat het zo: je ruikt de bitterbal. Het water loopt je in de mond. Maar hij is zo hehehéét. Toch, zoals vaak… de wellust overwint het van het gezond verstand. Natuurlijk denk je te snel: nú kan het. En je neemt een hap. Om even later als een paljas grimassend de locatie te moeten verlaten. Tja. Het is hard nodig, deze korte cursusbitterballen eten.

Locatie. De perfecte gelegenheid om je bek te branden is niet zelden een (zakelijke)receptie. Hoe doorvoed en verwend wij Hollanders ook zijn, de bitterballenbrenger wordt welhaast aangerand. Ik heb relaties zien stranden in de pogingen een bitterbal te bemachtigen. Zie hier de potentie van zoiets simpels als een bitterbal.
Als na veel geduw en schaamte verwekkend voordringen de felbegeerde bitterbal eindelijk is bemachtigd, dan dient het volgende dilemma zich aan. HOE het zo heerlijke, krokante en hete kleinood te nuttigen? Het is een receptie, dus je staat altijd met een glas in de hand. Ten eerste: beheers je! Wie te snel wil happen, zal zijn bek branden. Ik wil niet te wijsneuzerig doen, maar dat geldt overigens voor het hele leven.

Er zijn nu tweescenario’s mogelijk.

Scenario 1: je hebt in de ene hand een glas, en in de andere hand een wiebelende bitterbal op een stokje. Doe als volgt: knabbel voorzichtig een korstje van de bitterbal af. Dit geeft jouw bal de tijd om af te koelen. Beheers je! Je bent slechts twee minuten van je heerlijkheid verwijderd. Beheers je driften en je bespaart je een kleinegraads verbranding, maar een gróte publieke vernedering! Want iedereen zal medelijdend knikken als je straks als een paljas grimassen trekt en vervolgens met een brandblaar op je tong de receptie moet verlaten. Begrijpende blikken, maar men grinnikt besmuikt: “Wat een sukkel!” Wees daar verzekerd van.

Scenario 2: je bent in de zeldzame gelegenheid een tafeltje of iets dergelijks op deze drukke receptie te bemachtigen. je vervoegt je schielijk naar dit tafeltje, gewapend met een servetje. Ook een snij-apparaat behoort tot je gereedschap, zoals je cocktailprikker of een koffielepeltje. Snij de bitterbal in tweehelften. Opnieuw: beheers je! Geef de bitterbal, net als een mooie biefstuk, een paar minuten de tijd om te rusten. Dan is de ergste hitte eraf en is de bitterbal klaar om te consumeren. Geniet! Jou bleef een grote publieke vernedering bespaard. En gedenk nogmaals: wie te snel wil toehappen, zal zijn bek verbranden. Amen.

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal