Door:

Remko Spaan

Remko Spaan

'Tekenen en kunst lopen als een rode draad door mijn leven'

Interview
(geen foto's bij artikel)

Wie is Eva Gans?
"Eva Gans dat ben ik, geboren op 27 december 1981 in Amsterdam. Ik woon op het Waterlooplein samen met zoon Benjamin en mijn toekomstige man Tim van Grootheest. Met Tim ga ik in mei trouwen. We geven ons feest hier op De Kring nadat we eerst bij restaurant Watergang geweest zijn. Dit is het restaurant van Tim. Heel leuk dat daar ook regelmatig Kringleden komen!

Tekenen en kunst lopen als een rode draad door mijn leven. Ik kom uit een kunstenaarsfamilie. Mijn vader, Louis Gans, heeft veel betekend in de kunstwereld in de jaren ’60 en ’70. Hij stond bekend als kunstpromoter, was daarnaast dichter, schilder en is hoofdconservator bij zowel het Stedelijk Museum als het Kröller-Müller museum geweest. Mijn moeder, Jacinta Heijmans, is beeldend kunstenaar. Haar werk is onlangs te zien geweest als Kringprent.

Mijn werk als illustrator voelt vanzelfsprekend en heeft zich al van jongs af aan ontwikkeld."

Er zijn veel dieren te zien in je werk. De gans heel weinig. Heb je geen speciale relatie met dit dier vanwege je achternaam?
"Grappig dat je dat zegt, eigenlijk valt dat wel mee, deze pinguïn op de Kringprent is juist een van de weinige tekeningen waar een dierenfiguur op te zien is. Wat ik vooral in mijn tekeningen weergeef zijn alledaagse menselijke handelingen en situaties. Meestal situaties waar ik erg van kan genieten en die mij opvallen juist omdat ze zo alledaags en herkenbaar zijn.

De gans vind ik een mooi dier. Ik heb er één keer een tekening van gemaakt. Deze tekening is ‘De Ganzendriehoek’, naar een prachtig gedicht van mijn vader, ‘De weemoed van de vlucht, de Ganzendriehoek in de lucht’. Op deze tekening heb ik drie ganzen afgebeeld die symbool staan voor mijn vader, mijn broer en ik.

Ik kan mij ook haast niet bedwingen als ik ergens iets meteen afbeelding van een gans tegenkom om het te kopen. Dit zul je inderdaad veelvuldig in mijn huis tegenkomen, en ook mijn zoontje Benjamin loopt met een ganzenrugzakje naar school.  De verhalen van Nils Holgerson vond ik in mijn jeugd fantastisch en geef ik ook aan Benjamin mee. Ik ben erg trots op mijn achternaam!"

Waarom zijn eten, drinken, dans en muziek een terugkerend thema?

"Deze thema’s vormen voor mij de basis van ‘het goede leven’, daar haal ik een enorme inspiratie uit. Niet alleen om deze te tekenen maar ook in het leven zelf zijn het de momenten waar ik blij van word en die ik belangrijk vind. Het is niet voor niks dat ik ga trouwen met Tim, als kok en restauranteigenaar houdt hij net zoveel als ik van goed eten en drinken, restaurants, muziek en genieten. Dit doen wij graag samen. De echte levensgenieter zal ook veel herkenning voelen bij mijn werk."

Wat is het idee van deze Kringprent?
"In deze tekening komen de aspecten zoals eerder al genoemd mooi samen. De situatie: een muzikant die muziek maakt, champagne drinkt en zichtbaar geniet. De muzikant is als pinguïn weer gegeven, maar wel in een menselijke setting."

Is het origineel ook te koop?
"Ja, het origineel is ook te koop, dit is getekend op A4 formaat. Voor informatie kan men contact met mij opnemen via contact@evagans.nl."

Waar kunnen we je werk verder nog bewonderen?
"Mijn werk is te zien op kaarten en kalenders die in boekwinkels zoals Scheltema, de Bijenkorf en museumwinkels te koop zijn. Maar ook in animaties voor seniorentelevisie, en muurtekeningen en in huisstijl van hotels. Heel trots ben ik dat de kaarten en kalenders internationaal worden gedistribueerd. Vaak krijg ik leuke reacties uit het buitenland. Recent heb ik nog een trouwkaart ontworpen voor een Duits stel."

Wat is het project ‘Ieder mens is een kunstenaar’?
"Dit project is een samenwerking met Winnie van Broekhoven. Wij zijn al 35 jaar vriendinnen! Met dit project geef ik tekenles aan mensen met dementie. Winnie doet alles hierom heen zoals de communicatie en vormgeving. Een van de uitgangspunten is dat wij de kunst verder willen brengen dan de tekentafel. Kunst moet gezien worden! Vanuit mijn achtergrond als illustrator kan ik van tevoren een goede inschatting maken van wat een mooi beeld kan opleveren. Dit gebruik ik in het uitdenken van de opdrachten die ik in mijn lessen als richtlijn meegeef. Uiteraard zijn mensen altijd vrij om te tekenen wat zij willen maar elke les vertel ik iets over kunst waar de opdracht bij aansluit. Aan het begin van de lessen zegt bijna 80% van de deelnemers dat ze niet kunnen tekenen, maar uiteindelijk worden er de mooiste tekeningen gemaakt. Mensen met dementie zijn mensen zoals jij en ik; tijdens mijn lessen ervaar ik geen verschil.

Vorig jaar is er een expositie gehouden in de Outsider Art Galerie in de Hermitage. Waar mij eerst werd verteld dat ze dit niet zagen zitten omdat ze een galerie zijn en geen buurthuis. Toen ik toch de tekeningen heb laten zien waren ze onder de indruk van het werk. Er werd direct een expositie gepland. Vele werken zijn daarbij verkocht waarvan de opbrengst aan Alzheimer Nederland is gedoneerd. Vanuit het project verzorgen we ook een vaste rubriek in een tijdschrift voor zorgmedewerkers. Daarnaast maken we magazines, kaarten en proberen we steeds weer nieuwe manieren te vinden om het werk aan de wereld te laten zien. De overtuiging dat ieder mens een kunstenaar is, blijkt uit het werk dat gemaakt wordt en de belangstelling die daarvoor is."

Vrijdagavond 29 april, 18:00 is de volgende uitreiking van Eva's Kringprent. Het wordt weer een vrolijke bijeenkomst met een boeiend gesprek.

De Kringprent is te koop voor 220 euro en te bestellen via administratie@kring.nl.
Zoals altijd zijn er maximaal 20 stuks te koop. Eva signeert en nummert alle exemplaren.

www.evagans.nl
www.iedermensiseenkunstenaar.nl

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal