Door:

Harm Botje

Harm Botje

Kringteam wint 3-sociëteitenquiz!

Verslag
(geen foto's bij artikel)

In een overvolle Kring streden op donderdagavond 1 september 14 teams om de eer tijdens de jaarlijkse 3-societeitenquiz. Een Kring-team onder leiding van Hans Beerekamp stond het einde van het avond te glunderen op het podium.

Traditioneel trekken de quizzers naar het gebouw van de Koninklijke Industriële Groote Club aan de Dam, dit keer was de avond op De Kring vanwege het honderdjarige bestaan van de sociëteit. De quiz vormde de aftrap voor een maand vol feesten en bijeenkomsten.

De 65 deelnemers worstelden zich door 80 soms krankzinnig ingewikkelde vragen. Naar wie is het Koningsplein genoemd? Wat deed de man van Maria Joanna Kleine Gartman, wat is de naam van die brug in Nieuw-West…

Het was dan ook een slagveld. Team Welingelichte Kring onder leiding van voormalig NRC-televisierecensent Hans Beerekamp had 51 van de 80 vragen goed en ging er uiteindelijk met de prijs vandoor na een zinderde laatste vraag (hoeveel bruggen telt Amsterdam).

Beerekamp, onderwijskundigen Uulkje de Jong en Wietske Miedema en scheidend voorzitter Harm Botje hadden daarmee dit jaar het voorrecht champagne te drinken uit de zilveren beker. Hiermee werd de hegemonie van Arti doorbroken die de afgelopen vier edities steeds weer won.  

Machiel van der Woude en Marjolein Reuver organiseerden de vlekkeloos verlopen avond, Floris van Kapelle praatte de quiz met veel enthousiasme aan elkaar (“oh, ik moet van de jury nú even mijn mond houden”), Judith Bosch was de quiz-koningin van de avond maar dat ene liedje van Joni Mitchell zingen? Dat ging net te ver. Daan Meijer bedacht zoals ook bij eerdere edities de quizvragen, zat glimlachend aan de bar en zag dat het goed was.

Volgend jaar wordt de drie sociëteitenquiz georganiseerd in Arti. Beerekamp stelde voor dat hij dan de vragen bedenkt, een suggestie die onmiddellijk werd omarmd. Daan Meijer zal dan voor de eerste keer in de zaal gaan plaatsnemen. Neemt hij dan zijn broer en quizkanon Maarten mee?

Beerekamp won in het verleden talloze (televisie)-quizzen als Voor een briefkaart op de eerste rang en de Nationale Filmquiz. Bij die laatste quiz was hij zo goed, dat andere teams niet meer tegen hem in het krijt wilden treden, waarna hij toetrad tot de jury. In 2006 deed Hans mee aan de eerste editie van De slimste mens, toen werd hij tweede.

Wie niet kan wachten op de volgende editie van de 3-sociëteitenquiz: Beerekamp organiseert dagelijks de Twitquiz. Het principe is simpel: Elke dag één (krankzinnig moeilijke) vraag. Iedereen kan meedoen.

De quiz is te vinden op Twitter via @hansbeerekamp of via deze link.

Om jullie een indruk te geven: dit was #twitquiz3059; Wat verbindt deze landen met elkaar? Indonesië, Koeweit, Nepal, Noorwegen, Tanzania (complete lijst).
Antwoord: De hoofdsteden van deze landen beginnen allemaal met een dieren-naam: jak, koe, kat, os, dodo (vroeger: dar).  

Oké, nog eentje dan: dit was #twitquiz3058: 56, 61, 60, 51, 65, 63, 63, 60, 57, 56, 56, 55, 53. Een reeks getallen dus. Hint: het is een momentopname. Het derde getal verandert volgende maand in 61, het vijfde (65) wordt binnenkort 56.
Antwoord: Leeftijd burgemeesters 15 grootste gemeenten.

Tot volgend jaar in Arti!

Druk overleg

Het winnende team
Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal