Door:

Juliette van Nes

Juliette van Nes

Kunst en oesters in Oud-Zuid

De tweede flaneerwandeling
(geen foto's bij artikel)

Na het succes van de eerste flaneerwandeling in april, organiseerde Jurjen Fontein een tweede wandeling op 2 mei. Waar de eerste wandeling werd verstoord door demonstranten tegen de coronamaatregelen, was nu het kampioenschap van Ajax reden om wat te schuiven in de route. Maar dat mocht de pret en de kurk niet drukken. Een verslag.

Foto: Annelies Rigter

Voor wie de enthousiaste verhalen had gehoord over de eerste editie kwam er gelukkig een flaneerherkansing. Jurjen Fontein schreef een tweede wandeling van 2,5 km uit die zelfs voor mensen die geen beweging gewend zijn vlot te doen moest zijn. Onderweg kunst bekijken, becommentariëren, eten en drinken bij de hand; we hadden er zin in. We, vriend en ik, stonden er klaar voor toen we vernamen dat de plaatselijke voetbalvereniging roet in de delicatessen ging gooien met de viering van een overwinning op het Leidseplein. Daarom konden we alleen een tas met lekkere hapjes ophalen bij De Kring en werd de drank elders uitgedeeld.

Deze verandering in het schema bleek een trouvaille want de tas was hierdoor een stuk minder zwaar. Na een wandeling van ongeveer een kwartier langs fraaie tegeltableaus, hekwerken, kunstige regenpijpen en beelden die in de buurt verstopt zaten en waar we nooit eerder aandacht aan hadden besteed, kwamen we uit op een pleintje bij de Alexander Boersstraat. Hier stond onze Kring-chef-kok Diederik de oesters klaar te maken en werd de drank uitgedeeld.

Wat een feest om na lange tijd weer bekende Kringleden te ontmoeten en onder het genot van een drankje bij te praten. Ook gingen we in contemplatie voor de werken van Minka Stoutenberg en Dorrit Klomp en probeerden we nog meer kunst zinnig te duiden. Kortom, we waren niet weg te slaan van het plein.

Na goed opgewarmd te zijn door de oesters en de champagne liepen we rozig verder en kwamen als vanzelf uit bij Fabrice Hünd. Hij gidste ons rond zijn opvallende kunstwerk op het pleintje waar de Willemsparkweg en de Cornelis Schuytstraat elkaar kruisen. Daarna betraden we het tot onze verbazing redelijk rustige Vondelpark. We dronken de wijn en aten het lekkers vlak bij het Blauwe Theehuis en slenterden nog warmer en roziger langs beelden en nog meer. Het leuke was dat we ineens alles twee keer zagen, behalve de in de route opgenomen atoomkelder, die zich helemaal niet liet zien. De koude wind zorgde voor afkoeling en zo stapten we na een uurtje of vier wandelen toch nog nuchter op de fiets.

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal