Door:

Redactie

Redactie

Ontmoetingen met opmerkelijke vrouwen

Patricia Blok ‘creëert schoonheid’
(geen foto's bij artikel)

Kringlid en kunstenaar Patricia Blok nam het initiatief voor de groepsexpositie Meetings with remarkable women. Van 29 september t/m 3 oktober te zien in Loods 6, KNSM-laan 143 in Amsterdam. De andere kunstenaars zijn Lesley Bunch, Yelena Oosting en Veronica Nahmias.

Het motto van Patricia Blok is: "Er is geen betere manier om het leven te dienen dan om schoonheid te creëren.”
Patricia Blok: “Ik schilder altijd naaktmodellen, meestal vrouwen. Elke aanraking van de kwast  op papier is vol passie en emotie. De werken ontvouwen zich als vanzelf en zo ontstaat een verhaal. Reizen en ontmoetingen met gelijkgestemde zielen is een belangrijk deel van mijn leven. Als dochter van een Nederlands diplomaat en een Argentijnse moeder, werd schrijven en tekenen een manier om mij te verbinden met mijzelf. In mijn boeken deelde ik niet alleen mijn eigen verhaal, maar ook dat van andere vrouwen.
In 2018 had ik mijn eerste solo-expositie in Galerie Witteveen in Amsterdam. Ik werkte al een aantal jaren met het thema ‘passie en vertrouwen’ en dat leidde tot Choices in love, stories of passion and trust. Bij de tentoonstelling is ook een boek uitgekomen met de schilderijen en gedichten; het boek werd zowel in de boekwinkel van het Stedelijk als in Fundació Joan Miró in Barcelona verkocht.”
Een criticus stelde eens vast dat in elk van Patricia’s schilderijen ‘eros en kwetsbaarheid’ hand in hand gaan. Door haar modellen anoniem te maken, aldus deze criticus, krijgt haar werk een universele betekenis en kan elke kijker zijn/haar eigen verhaalinvullen. Na Choices in love, kreeg Patricia’s werk aandacht van meerdere galeries in het buitenland. Onder meer exposeerde ze in 2020 in een groepstentoonstelling in Museo Crocetti in Rome.

Niets is letterlijk

Waarom deze groepstentoonstelling? Patricia: “Geïnspireerd door het werk van drie andere vrouwelijke kunstenaars, besloot ik midden in de coronatijd  aan een nieuw project te beginnen.
Lesley Bunch, een Amerikaanse-Engelse kunstenaar, ontmoette ik in Italië. Wij hingen naast elkaar in een galerie en werden vrienden. In haar werk speelt de schaduw een belangrijk rol. Niets is letterlijk. Uit haar werk met de schaduw ontstaat schoonheid. Net als bij onszelf, als wij licht op onze schaduw werpen, ontstaat er iets nieuws.”
Vorig jaar ontmoette Patricia Blok een inspirerende Russisch-Amerikaanse kunstenaar, Yelena Oosting. Haar werk is een symbiose van Russische klassieke kunst en westers abstract expressionisme. In Yelena’s eigen woorden: “Mijn schilderij is geen verhaal, het is een moment. Het onthult een kortstondige stemming, of een fragment vaneen vergeten herinnering.”

Roemeense oma

Patricia: “Veronica Nahmias, een kunstenares die oorspronkelijk uit Roemenië komt, kende ik uit Amsterdam. Ze speelde al lang met het idee om iets te doen met foto’s en handgemaakte geborduurde kleding van haar oma in Roemenië. Bij haar speelt vergankelijkheid als thema een belangrijk rol.”
Veronica zelf heeft erover gezegd: “De beelden die ik laat zien zijn geïnspireerd op de inhoud van dozen en koffers gevuld met de overblijfselen van lang vervlogen levens, die na in de twintigste eeuw door heel Europa te zijn verplaatst, vele jaren gesloten bleven in mijn studio. Pas onlangs ben ik begonnen ze uit te pakken.”

Uit de inspiratie en ontmoetingen met Lesley Bunch, Yelena Oosting en Veronica Nahmias werd Meetings with remarkable women geboren. De tentoonstelling is te zien van 29 september tot en met 3 oktober te zien in Loods 6, KNSM laan 143 in Amsterdam. Zie hun website: https://loods6.nl

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal