Door:

Renée Simons

Renée Simons

Peter Donkersloot: Glamour en Romantiek

De Kringprent: haal een ster in huis!
(geen foto's bij artikel)

David Bowie: voor een luttel bedrag heb je hem thuis en leef je zij aan zij met een van de grootste rocksterren ooit. Peter Donkersloot, portrettist van de groten der aarde, maakte als 38e kringprent Bowie’s portret in zwart krijt. Soberder dan zijn geschilderde portretten. Niet minder romantisch. Afgelopen vrijdag werd deze Kringprent gepresenteerd.

Jongensachtig, melancholiek, omfloerste blik, een oog donker, een oog licht. De keel zwaar aangezet alsof er nog veel te zeggen valt, maar de mond is voorgoed gesloten. Zijn haardos lijkt op te lossen in het grote niets, zijn kruin een krater waaruit het nooit meer stromen zal. De vulkaan, het creatief genie van David Bowie is gedoofd, maar zijn creaties en imago leven voort. Zie hier de ondragelijke lichtheid van het bestaan.

De maker, Peter Donkersloot, ontleent zijn bekendheid voornamelijk aan de portretten van iconische personages, beroemdheden van het witte doek, de grote podia of kunst en sport. Aan het begin van dit succes staat het portret van Marlon Brando als The Godfather, Don Vito Corleone, dat hij eind jaren 80 maakte. In eerste instantie waren er drie geïnteresseerden, maar hij moest er uiteindelijk driehonderd maken! Peter kon zijn baan als reclametekenaar opgeven en zich toeleggen op het vrije schilderen, wat hij altijd al wilde. Behalve mensen, beroemd of niet, schildert hij het liefst landschappen, vooral dat van de Betuwe, waar hij inmiddels woont.

Hij groeide op in Arnhem, bij zijn vader. Hier zwierf hij veel door de Veluwse bossen en tekende en schilderde hij. In de Betuwe woonde zijn moeder, de landschapsschilder Hilda Blom; ook daar was Peter vaak en naar deze streek keerde hij terug. Na veertig succesvolle jaren in Amsterdam verhuisde hij met zijn partner Pauline Güth naar Kerk-Avezaath, een dorp vlak bij Tiel. De buitenplaats ‘Klein Teisterbant’ is nu zowel woonhuis, atelier als galerie. Iedereen is welkom er, op afspraak, een kijkje te nemen. De waterrijke, weelderige natuur van de Betuwe vormt nu zijn grote inspiratiebron. Het is het landschap van zijn jeugd.

Een jeugd die al vroeg in het teken stond van de kunst. Zijn vader, Piet Donkersloot, illustreerde kinderboeken, boekomslagen en romantische verhalen in damesbladen. Als kind zat Peter urenlang bij zijn vader op schoot. Hij zag hoe de kasteelromantiek gestalte kreeg in kleurige platen en keek hem de kunst af. Niet alleen laafde hij zich aan het vakmanschap van zijn vader, ook de romantiek raakte een snaar, die nog trilt tot de dag van vandaag. Al zijn werk is ervan doortrokken.
Net als zijn vader werkt Peter in een traditionele, figuratieve stijl; maar zijn schilderkundige techniek – laag over transparante laag – is die van de oude meesters. Deze techniek, in vaktermen ‘glacis’, geeft extra diepte en glans aanzijn portretten, waarvan de modellen doorgaans toch al niet gespeend zijn van glamour en romantiek. Nou ja, vooruit, voor Donald Duck geldt dat misschien niet; of voor de eigenwijze struisvogel of het vrolijke varkentje wier portretten ook een plaatsje kregen in het omvangrijke oeuvre. Hoewel, waarom niet? Is een zonnig, roze varken, een gelukkig varken, heden ten dage niet een beeld van pure romantiek?

https://peterdonkersloot.nl

De Kringprent, het portret van David Bowie door Peter Donkersloot, is net als de andere Kringprenten 56 x 71 cm groot. Alle prenten worden in een kleine oplage van 20 stuks gedrukt. Zolang de voorraad strekt zijn de genummerde en gesigneerde exemplaren voor de zeer kleine prijs van €220,- te bestellen via administratie@kring.nl Zie voor meer informatie ook https://www.kring.nl/expositie/de-kringprent

foto: Facebook Peter Donkersloot

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal