Door:

Yolanda Bosman

Yolanda Bosman

Schetjes uit de rechtbank

Boekpresentatie
(geen foto's bij artikel)

Vrijdag 14 oktober hield Yolanda Bosman, kringlid en rechter, een presentatie op De Kring van haar boekje Schetsjes uit de rechtbank over observaties en associaties met een knipoog.

In de zittingszaal zie je geregeld lief en leed aan je voorbijtrekken. Vaak verscholen achter juridische betogen. Maar de emotie achter het recht is bijzonder en maakt een zaak persoonlijk. De sfeer die het oproept wilde ik optekenen. Zo zijn ontstaan: schetsjes uit de zittingszaal. Het zijn geen individuele zaken, maar kleine observaties met een knipoog. Zoals de jongen met mobiel op de fiets, de gemeenteambtenaar in de massagesalon met gelukkig einde en een vrijend stelletje in een park. 

Toen corona uitbrak in maart 2020 was het plots stil in de zittingszaal. Zaken werden vaak digitaal behandeld en er werd veel thuisgewerkt. Dagelijks liep ik door de stad met een koffie to go en liet mijn gedachten gaan over het recht en de samenleving in beweging. Zo zijn onstaan: schetsjes uit de rechtbank. Het zijn associaties, zoals over rechtspraak in coronatijd, de skype zitting, genderneutrale taal of de fax in de ban. 

Op een van mijn wandelingen ontmoette ik buurtgenoot en mede-kringlid Jan Lips. Ik had hem vaak op het terras zien tekenen. Jan is van huis uit onder meer grafisch ontwerper en illustrator en in gesprek bleek zijn interesse voor het recht. De samenwerking was dan ook snel gesmeed. Allebei houden we van observeren en nadenken over de wereld in het klein. lk schets met woorden en Jan met beelden. 

De schetsjes verschijnen twee keer per maand op de interne site van de rechtbank. Die van afgelopen twee jaar zijn nu gebundeld. Het boekje is met dank aan de rechtbank Den Haag uitgegeven in eigen beheer en is te koop voor 14,95 euro bij Athenaeum aan het Spui en is ook online te koop bij De Vries Van Stockum in Den Haag. 

Nadere info:

https://www.ad.nl/den-haag/rechter-yolanda-schrijft-over-haar-ervaringen-in-de-rechtbank-ook-bij-kleine-zaken-zit-veel-emotie~a1d0b533/

https://www.mr-online.nl/yolanda-bosman-over-haar-sfeerschetsen-met-een-knipoog/

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal