Door:

Pieter Valk

Pieter Valk

Wat doen de leden?

(geen foto's bij artikel)

Wat doen de leden?

We willen graag meer aandacht besteden aan de bezigheden van leden. Of het nou exposities, werken, boeken, benoemingen, onderscheidingen, theaterstukken of andere spannende zaken zijn; alles kan in principe aan bod komen.

Dus ben jij bezig met iets bijzonders en wil je dat graag delen met Kringleden? Mail dan naar redactie@kring.nl ovv. ‘Wat doen de Leden’.


In De Vrouw met de Schelp van Juliette van Nes, wordt de lezer meegenomen naar de 19e eeuw van de Industriële Revolutie. Een tijd die rijkdom bracht voor enkelen, terwijl tallozen in armoede leefden. Het verhaal draait om Bertje. Haar oma, Meek, draagt altijd een enorme schelp met zich mee. Als Bertje volwassen is besluit ze zich te verdiepen in het leven van haar grootmoeder. Er zijn veel vragen. Is Meek ooit weggegeven aan zigeuners? Wie is dat kind dat Bertje in haar nachtmerries ziet? Op zoek naar antwoorden komt de hoofdpersoon terecht in een woonwagenkamp en komt haar leven op zijn kop te staan. Maar dan herinnert ze zich de magie van de schelp die ze erfde van oma Meek.

De Vrouw met de Schelp verscheen in juli 2020 en is te koop via het Boekengilde.

Kunstenares Thessa van der Voort is begonnen met het schrijven van een bij zonderboek over haar familie. Haar moeder en diens twee zusters trouwden in het Amsterdam van de jaren ’30 alle drie met Joodse mannen. Toen een van haar tantes, Cis, overleed kwam er een doos met brieven, foto’s en andere papieren boven water. Het betrof o.a. een briefwisseling tussen Cis en diens echtgenoot Harry. De brieven en foto’s geven een gedetailleerd beeld van het leven in bezet Amsterdam en in kamp Westerbork in de periode 1943/1944. Tussen de papieren zaten bovendien enkele bijzondere tekeningen van de Larense kunstenaar David Schulman, barakgenoot van Harry. De doos is door de familie aan Westerbork geschonken. Daar is zijn de brieven en tekeningen gedigitaliseerd. Thessa was al jaren van plan om een boek te schrijven over deze bijzondere vondst. Er was een pandemie voor nodig om de moed op te brengen en de rust te krijgen om hier mee aan de slag te gaan.

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal