Barlaeanen in de bar!

De Franse les loopt ten einde voor klas 5 van het Barlaeus Gymnasium. Docent Annette van Beugen vertelt de leerlingen dat ze demain hun opdrachten moeten inleveren. “En dan niet om 9 uur ’s avonds”, zegt ze erachteraan met een lach. “C’est compris?
Het is woensdag 3 maart, rond 12 u. Twee klassen van het Barlaeus hebben die ochtend hun eerste lessen in sociëteit De Kring: Frans in de bar beneden en scheikunde in het restaurant. Ze zitten keurig op anderhalve meter van elkaar, achter Kringtafels en –stoelen. De roodblauwe auto’s op de zeefdrukken van Sanne Boekel, de lopende Kringexpositie, vormen het artistieke decor.
De Kring is in maart een dependance van het Barlaeus. Hier komen vijfde- en zesdeklassers. Het Barlaeus zit sinds 1885 achter een prachtige klassieke gevel aan de Weteringschans, vrijwel om de hoek van De Kring. Er mag weer klassikaal les worden gegeven, maar vanwege de beperkende corona-maatregelen heeft de school tijdelijk extraruimtes/klaslokalen nodig. Die vonden ze in de buurt: bij de overburen van Paradiso, in de City-bioscoop, in café Reynders en in onze Kring.

 

'Heel grappig'

Vol goede moed klimmen de Barlaeanen onze steile trappen op. Het is een heerlijk gezicht: een met mensen gevulde Kring. Even niet die naargeestige corona-leegte. Rondom het biljart zitten nu 16- tot 18-jarigen, die Franse zinnen proberen te begrijpen.
Na afloop vraag ik Catharina en Tamara van klas 5 naar hun ervaringen. Ze vinden het ‘héél grappig’ om in een bar les te krijgen. “Er hangt hier nog een beetje de geur van bier”, zegt Catharina, en ook dat vindt ze heel grappig. De twee zien nóg een leuk aspect aan de sociëteit als leslokaal: “Als je later eens in De Kring komt, dan kun je zeggen: hier heb ik ooit les gehad!”
Ook docent Annette van Beugen is blij met de locatie en opgelucht dat ze weer gewoon les kan geven. Nee, de leerlingen werden niet afgeleid door de nieuwe omgeving; de concentratie was hetzelfde als in het schoolgebouw. “Het ging heel goed, vond ik. Dit is echt een uitkomst voor ons.” Ze vindt het leuk om kennis te maken met de sociëteit. De Kring kende ze niet. “Wat zijn jullie eigenlijk voorclub?” Ze luistert geïnteresseerd naar mijn toelichting. Daarna pakt ze haarspullen in, klaar om te vertrekken naar de volgende locatie. “Dank voor jullie gastvrijheid!”

Buren helpen elkaar

Hoe kwam het Barlaeus bij De Kring terecht? Ik vraag het conrector Margriet Bosman, die de operatie vanuit de school heeft geleid. “We zochten extra lesruimtes in de buurt. Ik kwam met Reynders in contact – dat zijn oud-leerlingen van mij – en zij noemden ook De Kring als mogelijkheid. Jullie directeur Suzanne reageerde meteen enthousiast.”
“Ja”, zegt Suzanne Kampschuur, “we zijn tenslotte buren en buren helpen elkaar. Zij zochten een plek en wij waren blij dat we die konden aanbieden. Dat zorgt nu een maand lang voor bedrijvigheid in de sociëteit en dat is fijn, ook voor onze eigen mensen. We krijgen een vergoeding van het Barlaeus, waardoor het voor De Kring kostendekkend is. We tonen hiermee ook onze maatschappelijke betrokkenheid.”

Multatuli, Frits en Xaviera

Behalve dat we bijna-buren zijn, hebben het Barlaeus en De Kring ook een focus op kunst en cultuur gemeen. Het Barlaeus biedt zijn leerlingen veel culturele activiteiten, zoals een schoolkoor, een schoolorkest en een jaarlijkse musical. Er zullen vast heel wat Kringleden zijn met een Barlaeus-achtergrond.
Het Barlaeus is het oudste gymnasium van de stad met een geschiedenis die teruggaat tot 1342, toen de oorspronkelijke Latijnse school werd opgericht, een van de voorlopers van het Barlaeus. Veel oud-Barlaeanen zijn tamelijk goed terechtgekomen in de maatschappij, denk aan politici als Frits Bolkestein en Els Borst, schrijvers als Multatuli (toen het nog de Latijnse school was), W.F. Hermans, Xaviera Hollander en Eli Asser, Kring-prominenten Nico Knapper, Annemarie Oster en hedendaagse culturele hotshots als fotograaf Dana Lixenberg en schrijvers Hanna Bervoets, Robert Vuijsje, Paulien Cornelisse en Eva Posthuma de Boer.
Misschien is er ergens in 2050 of zo een BN’er die in een televisie-interview gaat zeggen: “In 2021, tijdens de coronacrisis, heb ik nog les gehad in sociëteit De Kring.”

Door Theo Temmink
Foto’s Lonneke Stulen

Meer nieuws

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal