Boek 100 jaar Kring

Een stoeptegel van een boek

Op 22 september 2022 zal de Amsterdamse sociëteit de Kring honderd jaar bestaan. Dat duurt nog even, maar de feestelijke voorbereidingen zijn al in gang.

Inmiddels zijn ideeën uitgekristalliseerd over de publicatie die dit eeuwfeest passend zal begeleiden. Een zakelijke, informatieve bundel zou in scheve verhouding staan tot het karakter van de magistrale gebeurtenis: Een sociëteit bereikt tijdens haar bestaan immers slechts één keer de honderd jaar. Daar hoort een monumentaal boek bij, een overzichtswerk van formaat (om precies te zijn: 24 cm breed en 31 cm hoog, rond de 360 pagina’s dik en op zwaar opdikkend 170 grams papier, rugdikte 4 cm.), een memorandum van gewicht (meerdere kilo’s). Kortom, een stoeptegel van een boek.

Met respect voor de eerdere geschiedschrijving In intieme kring van Annemieke Hendriks (‘De 85 roemruchte jaren van kunstenaarssociëteit De Kring onthuld’, 2007), zullen nu werkelijk alle archiefkasten en de diepste registers worden opengetrokken en komt, mede door reproductie op ware grootte van niet eerder gepubliceerde foto’s, brieven, documenten de geschiedenis van De Kring (en daarmee de hoofdstedelijke bohème) full colour tot leven zoals niet eerder het geval was.

De samenstelling is in goede handen van Marius van Leeuwen, grafisch ontwerper, onder andere van het Kring Magazine, en Rudie Kagie, oud- hoofdredacteur van het Kring Magazine, oud redacteur van VrijNederland, hoofdredacteur van Argus en maker van zo’n vijfentwintig boeken.    

De genummerde kloeke gebonden uitgave, zal op voorintekening slechts € 39,90 gaan kosten en na verschijning in prijs omhoog gaan naar de reële marktwaarde van € 49,90. We hebben hier te maken met wat in vakkringen een collector’s item wordt genoemd.  

Voordat dit ambitieuze project resulteert in een boek zal het nodige moeten gebeuren. Zo zijn we naarstig op zoek naar een begenadigd fondsenwerver. Zonder aanvullende financiering zal het niet lukken om dit plan te realiseren. Het geld is er, daar zijn we van overtuigd – we weten alleen niet waar het zit. Verder zouden we ons team graag uitbreiden met twee of drie ervaren researchers en een paar gedreven schrijfbeesten. Dichters, denkers, dromers, doeners – iedereen is welkom. Geloof ons, we gaan iets neerzetten dat er wezen mag. We gaan geschiedenis schrijven.

We zijn naar schatting twee jaar bezig om het boek te maken en moeten dus op tijd beginnen, willen er in september 2022 boeken zijn. Om de persen te laten draaien, zijn minimaal driehonderd intekeningen nodig op de gebonden uitgave (die niet in de reguliere handel verkrijgbaar zal zijn).

Anders gezegd: zonder die driehonderd intekeningen komt er geen boek. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om dit bijzondere initiatief met een donatie te steunen. De namen van gulle gevers die € 100 of meer beschikbaar stellen, worden in het boek opgenomen.

Deze uitgave zal zichzelf moeten gaan bedruipen. Het bestuur schaart zich achter onze plannen, maar kan daar geen budgettaire consequenties aan verbinden.

De intekening op 100 jaar sociëteit De Kring (werktitel) is nú geopend!

Als u nu intekent zullen we u pas in 2022 een betalingsverzoek sturen.

Stuur om in te tekenen een mailtje naar: Boek100jaarKring@gmail.com

Hartelijke groet,

Rudie Kagie en Marius van Leeuwen

Meer nieuws

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal