Clyde Semmoh (52) plotseling overleden

Het bericht gonsde dit weekeinde door de stad: dj, skater, stylist, fotograaf en vooral bijzonder mens Clyde Semmoh is overleden aan de gevolgen van covid- 19. Semmoh draaide meer dan twaalf jaar regelmatig plaatjes op vrijdag- en zaterdagavonden in De Kring en Club Up.

Vorige week is Semmoh ziek geworden en op vrijdag ging het opeens heel slecht met hem. Hij moest naar het ziekenhuis en daar is hij volkomen onverwacht overleden. “Hij wist dat hij corona had, maar was veel zieker dan hij zelf door had”, zegt zijn vriend, stand-upcomedian Howard Komproe in Het Parool. De verslagenheid over zijn overlijden is groot, Semmoh werd 52 jaar oud en laat een vierjarige dochter achter.

Tekenaar Jan Rothuizen kent Clyde Semmoh al sinds hun tienerjaren. Hij tekende in 2016 diens huiskamer; die tekening stelt hij voor deze editie van de Digitale Kring Circulaire ter beschikking. In de jaren tachtig troffen ze elkaar op het Beursplein, waar in die tijd skaters bij elkaar kwamen. “Clyde kon geweldig skaten. Hij was een verschijning met zijn rasta-haar”, zegt Rothuizen. De twee werden bevriend en Semmoh kwam regelmatig bij Rothuizen thuis.

Wereldvermaarde skater

Semmoh groeide eind jaren tachtig uit tot een wereldvermaarde skater en reisde de hele wereld over. Waar hij ook kwam, draaide hij ook plaatjes als dj. Aan het Singel dreef hij de winkel Vibes, waar hij Amerikaanse skatemerken verkocht. Daarnaast was hij ook dj en draaide hij in clubs als de Seymour Likely met vrienden als Dimitri Madimin. Zij kenden elkaar al uit de jaren dat ze als tieners op straat aan het skaten waren.
Toen in het Kring-bestuur werd geopperd om de zaterdagavonden helemaal te sluiten omdat er weinig mensen kwamen, stelde toenmalig bestuurslid Gabriëlle Provaas voor om die avonden open te stellen. Zij vroeg Semmoh en Madimin, die ze kende uit de Seymour Likely, om te komen draaien.
Provaas: “Ze brachten een hele groep nieuwe mensen mee naar De Kring, veel diverser en jonger dan het gewone Kringpubliek. We kregen mensen binnen voor wie het de eerste keer was dat ze in De Kring kwamen.” De twee vrienden groeiden met hun avonden uit tot graag geziene gasten.
Via Mixcloud is een aantal van de dj-sets van Clyde Simmoh te beluisteren.

‘Uncle Clyde’

De avonden van ‘Uncle Clyde’ en ‘Dim Browski’ waren populair, vaak stonden buiten rijen te wachten om naar binnen te mogen. Toen Club Up open ging, organiseerden Dimitri en Clyde onder de naam ‘Kiss Escort parties’ avonden in zowel De Kring als Club Up. Op de legendarische feesten van oud-schouwburgdirecteur Melle Daamen op de avond van Tweede Kerstdag, en op de kunstenaars-feesten die Maarten Bertheux organiseerde stond Clyde Semmoh ook altijd achter de draaitafels.

Semmoh was niet alleen een skater en dj, hij werkte de afgelopen jaren ook als stylist en fotograaf. “Hij had een periode dat hij zich echt als een Engelse gentleman kleedde, met vlinderdasjes en in pak”, zegt Rothuizen. “Maar de laatste jaren mixte hij dat ook weer met allerlei streetwear. ”Semmoh laat een vriendin en een vier jaar oude dochter achter. Op de website gofundme.com wordt geld ingezameld voor Semmohs uitvaart, een fotoboek van zijn werk en een fonds voor zijn dochtertje. Het doel van €25.000 was binnen een paar uur al ruimschoots gehaald, inmiddels is al meer dan € 40.000 binnengekomen.

Meer nieuws

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal