Remco Campert (1929-2022)

'De dood is het uiteindelijke / allesomvattende gedicht'

Foto: Ferry André de la Porte, 2015

Vermaard Kring-lid Remco Campert, geboren in 1929, overleed zondagnacht pijnloos na een kort ziekbed in het O.L.V.G. te Amsterdam-West. Tot in zijn laatste dagen verraste hij zijn dierbaren met lucide momenten, waarin zijn humor hem nooit verliet. Hij overleefde bijna iedereen van zijn literaire en culturele generatie en bleef zijn vele lezers tot op hoge leeftijd verrassen met proza en poëzie, zoals in 2018 nog met de bundel Open ogen met onder meer het gedicht 'Dood', dat afsluit met de trefzekere regels boven dit In Memoriam.
Behalve de Nederlandse literatuur en cultuur, verrijkte hij ook de geschiedenis van De Kring, waarvan hij lid was sinds 1953 (voorgedragen door zijn uitgever Geert Lubberhuizen en culinair journalist Hugh Jans). Hij was ook enige tijd bestuurslid, en werd voorzijn betekenis voor De Kring gehuldigd met het erelidmaatschap.
Rond 1960 was hij, met Cees Nooteboom, 'kampioen nieuwe-ledenaandrager', vermeldt Annemiek Hendriks bij het 85-jarig bestaan in In intieme kring. Via Remco meldden zich gaandeweg vele schrijvers acteurs en kunstenaars aan, zoals Sybren Polet, Godfried Bomans, Adriaan Morriën, Ellen Vogel en Leen Jongewaard. Andere met Campert nauw verwante Kring-leden waren Jan Cremer, Jan Vrijman, Hugo Claus en Simon Vinkenoog. En via dezen in de decennia daaropvolgend nog vele anderen die De Kring maakten tot wat het heden ten dage nog altijd is: een broedplaats van talent en een bron van inspiratie.
De laatste jaren konden Remco en zijn vrouw Deborah hun traditie van het wekelijkse dinsdagdiner in De Kring met hun intieme vrienden Kees en Barbara van Kooten niet langer voortzetten. Maar de banden met De Kring bleven warm, waarmee Remco Campert niet alleen een der voornaamste leden was, maar ook met bijna zeventig jaar een der loyaalsten.
We zullen hem nooit vergeten.

Namens directie en bestuur van De Kring,

Harm Ede Botje, scheidend voorzitter
Joost Nijsen, inkomend voorzitter
Suzanne Kampschuur, directeur

https://www.vpro.nl/programmas/remco-campert/

Meer nieuws

Ontdek het Restaurant
Feestje? Huur een zaal